Partidul Social Democrat a trecut printr-o schimbare importantă de leadership după ce Marcel Ciolacu și-a anunțat retragerea din funcția de președinte. În cadrul unei ședințe interne desfășurate la Vila Lac, membrii Consiliului Politic Național au decis cine va conduce interimar partidul până la organizarea unui nou congres. Sorin Grindeanu a fost preferat de majoritatea participanților, surclasându-l pe singurul său contracandidat, Daniel Băluță.

Sorin Grindeanu, ales interimar cu o largă majoritate

În cadrul votului desfășurat marți, 20 mai, Sorin Grindeanu a primit 67 de voturi din partea membrilor Consiliului Politic Național. Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 din București, a strâns 14 voturi.

Alegerea s-a făcut într-un cadru formal, iar decizia a fost comunicată la scurt timp după încheierea votului. Sorin Grindeanu era deja prim-vicepreședinte al partidului și este văzut ca o figură de echilibru în interiorul formațiunii.

Ultima situație similară a avut loc în 2019, când Marcel Ciolacu a fost desemnat președinte interimar după plecarea Vioricăi Dăncilă. Ulterior, acesta a fost confirmat oficial în funcție și a condus partidul timp de aproape șase ani.

sorin grindeanu marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Grindeanu nu se vedea în fruntea PSD: „Nu cred că e o funcţie care să mi se potrivească”

Într-un interviu acordat în octombrie 2023 în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă se vede în anul 2025 ocupând funcția de președinte PSD, prim-ministru sau director al Serviciului Român de Informații.

Răspunsul acestuia a fost clar: nu își dorește niciuna dintre aceste poziții și se consideră, în mod realist, un simplu deputat de Timiș.

Referindu-se strict la funcția de președinte al Partidului Social Democrat, Grindeanu a subliniat că nu crede că i se potrivește un astfel de rol.

„Nu cred că e o funcţie care să mi se potrivească, vă spun sincer. Marcel Ciolacu ştie foarte bine acest lucru. Eu nu am foarte multă răbdare de a interacţiona cu problemele care  nu sunt neapărat vitale pentru bunul mers al lucrurilor în România.

Nu am fost niciodată un bun ascultător, în nicio funcţie pe care am avut-o. Am avut predecesori ai mei, pe anumite funcţii care erau pe post de  psiholog, toată lumea venea  şi se plângea, ştia când s-au certat acasă soţii între ei.  Niciodată nu am putut să fiu în forma asta şi nici nu pot să mă schimb”, a afirmat acesta.

El a explicat că nu are suficientă răbdare pentru a gestiona problemele interne ale partidului și nici nu s-a remarcat vreodată ca un lider cu disponibilitate de a asculta toate nemulțumirile membrilor.

În continuare, Grindeanu a punctat diferențele dintre el și predecesorii săi care au ocupat funcții de conducere în partid. A mărturisit că nu a fost niciodată genul de lider care să aibă răbdare să asculte toate grijile personale ale colegilor sau conflictele casnice aduse în discuții politice.

„ Fac 50 de ani în decembrie, nu o să mă schimb acuma. De multe ori, funcţia asta de preşedinte la PSD vine la pachet cu o răbdare extraordinară pe care Marcel o are, de a sta de vorbă cu aproape fiecare membru de partid şi de a-i asculta în adevăratul sens al cuvântului.

Astea sunt lucruri pe care eu nu le am, nu am foarte multă răbdare, sunt mai degrabă de acţiune, decât să stau să analizez, să ascult. Nu cred că în acest moment e o funcţie care să mi se potrivească ca şi profil”, a declarat el, precizând că stilul său este orientat spre acțiune, nu spre analiză și mediere.

Sorin Grindeanu a mai spus că se regăsește mult mai bine în rolul de ministru al Transporturilor, funcție pe care a deținut-o și care i-a permis să vadă rezultate concrete.

„Aici sunt lucruri pe care am reuşit să le mişc din loc (…) Rămâne ceva în urma ta”, a explicat el, susținând că munca sa în minister este una practică, cu impact real.

Tot în cadrul aceleiași emisiuni, dar într-o ediție difuzată în martie 2025, Grindeanu a fost întrebat despre eventualele consecințe politice pentru Marcel Ciolacu, în cazul unui eșec al candidatului susținut de PSD la prezidențiale, Crin Antonescu.

Răspunsul său a fost tranșant: „Vom deconta toţi”. A completat spunând că în politică nimeni nu este de neînlocuit și nicio funcție nu este deținută pe viață:

„Asta este în politică. Nu eşti neînlocuit şi nici nu poţi să ai o funcţie ad vitam”.

Ciolacu, mesaj de retragere: „Am ales să mă opresc aici”

Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia chiar în timpul ședinței Consiliului Politic Național. Într-un mesaj adresat colegilor de partid, el a făcut un bilanț al activității sale și a transmis un mesaj de încurajare pentru noile generații de lideri social-democrați.

„Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile.

Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse”, a declarat fostul lider PSD.

El a mai adăugat că nu a avut niciodată intenția de a face rău țării și că viitorul formațiunii depinde de cei care cred cu adevărat în valorile stângii democratice.

”Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.

Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid al țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României.

Vă mulțumesc. Vă iubesc. Și vă rog: aveți grijă unii de alții, și nu uitați niciodată de ce suntem aici. Pentru oameni. Pentru dreptate. Pentru speranță. Pentru credință!”, a subliniat Ciolacu, anunțând că va rămâne activ în cadrul partidului, însă fără să ocupe o funcție de conducere.

De la conducerea Guvernului, înapoi în partid

Demisia lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD vine la doar două săptămâni după ce și-a părăsit funcția de prim-ministru. Acesta a condus Guvernul din iunie 2023, în urma rotației politice convenite cu PNL. A fost reconfirmat în decembrie 2024 de către fostul președinte Klaus Iohannis, dar pe 5 mai 2025 și-a depus oficial demisia la președintele interimar Ilie Bolojan.

Aceste retrageri succesive marchează o etapă importantă pentru Marcel Ciolacu, care a condus partidul începând din noiembrie 2019, mai întâi ca interimar, apoi prin votul membrilor, fiind reales în 2024 pentru încă un mandat.

PSD urmează să decidă în perioada următoare când va organiza un congres pentru alegerea unui nou președinte cu drepturi depline. Până atunci, Sorin Grindeanu va coordona activitățile partidului din poziția de lider interimar.