Traian Băsescu este de părere că cele două crize sunt total diferite. În plus, acesta a declarat că doar Victor Ponta este de părere că aceste crize se aseamănă.

”Lucrurile sunt total diferite. Numai Victor Ponta, săracu, crede că este o criză care e la fel. În 2009-2010 a fost o criză generată de prăbușirea în 2008 a băncilor americane – Lehman Brothers”, a spus Băsescu.

”Una din cele mai mari bănci ale globului – dar cum băncile erau pline de active toxice a fost suficient ca Lehman Brothers să înceapă un lanţ al prăbuşirii băncilor, iar criza băncilor din Statele Unite a trecut oceanul ca și criză a datoriilor guvernamentale.

Băncile europene nu erau nici ele prea sănătoase, dar odată căzute băncile americane nu s-au mai putut finanţa. Nemaiputându-se finanţa, n-au mai putut să finanţeze guvernele care erau pline de datorii şi în felul acesta a apărut criza datoriilor guvernamentale, asta a fost criza din 2009 – 2010. Acum avem cu totul alt timp de criză.

Acum bani sunt pe toate drumurile, pieţele sunt inundate cu bani, fie că le inundă rezerva federală în America, fie că le inundă Banca Centrală Europeană în UE, dar bancile şi-au făcut datoria de a asigura lichiditate în piaţă.”, a mai spus fostul președinte.

Motivele crizei de acum

În aceeași emisiune, Traian Băsescu a precizat și motivele pentru care ne vom confrunta cu o criză în 2020.

”Criza acum este din două motive. În primul rând, o dată cu stoparea producției industriale în ianuarie- februarie de către China s-au rupt lanţurile de aprovizionare şi în Europa, și în Statele Unite, pentru că foarte multe industrii erau dependente de importul de completare din China.

Iar al doilea motiv al crizei în momentul de față este lipsa de consum. Adică, oamenii nu mai cumpără televizoare, stau cu cel de generație puțin mai veche, nu mai cumpărați frigidere, nu mai cumpără mașini, nu mai cumpără excursii scumpe şi vacanţe scumpe, se mulțumesc să meargă la hipermarket, decât să meargă la restaurant și consumul este prăbușit pur și simplu”, a mai spus Băsescu.

”Bine, pe urmă venim și constatăm niște probleme ale companiilor, pentru că întreruperea producției a generat lipsă de lichiditate, pe care guvernele o compensează cu aceste garanții pentru creditele pe care societățile să le ia de la bănci. Deci bani de există; totul este să facă bine hârtiile şi societatea să fie credibilă. Nu suntem în situaţia din 2009.”, a fost mesajul fostului președinte.

În 2008 era mai greu să găsești bani

„Atunci nimeni n-a pus problema unei alte soluţii decât BCE – care, prin Draghi, a pus la dispoziţia statelor UE 2.000 de miliarde, pe care i-a tipărit şi i-a dat statelor. Numai că la acea vreme băncile comerciale erau practic scoase din joc.

Aduceţi-vă aminte că pentru a menţine cât de cât sistemul bancar minimal ataşat statului român, a trebuit să mergem la Viena, să facem un memorandum prin care toate băncile cu capital străin se angajau – şi documentul s-a făcut scris – să nu scoată banii din România ca să-i trimită la băncile-mamă, care erau în criză. Iar documentul s-a redactat sub supravegherea FMI, a mea, a guvernatorului şi a preşedintelui Austriei.”, a mai adăugat Traian Băsescu.

”Simplu spus, atunci nu erau bani iar acum sunt bani. Atunci ar fi fost comenzi, dar nu putea fi lansată producţia, pentru că nu aveau firmele bani, iar acum nu sunt comenzi, nu e consum. Atunci aveam şomaj, acum şomajul încă nu e la o rată periculoasă.”, a zis Băsescu.