Traian Băsescu a dat detalii importante despre Joe Biden. De altfel, fostul președinte al României îl știe destul de bine pe liderul american. Acesta din urmă l-a vizitat oficial de două ori. Atunci între România și SUA s-au întărit relațiile politice și mai ales cele militare.

Traian Băsescu este președintele care a lăsat moștenire României Parteneriatul Strategic dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii. Documentul privind alianța specială dintre România și SUA a fost semnat în anul 2011 la Casa Albă între președintele Băsescu și președintele democrat Barack Obama.

Al doilea mandat de președinte al lui Traian Băsescu a coincis cu administrația democrată de la Washington, Obama-Biden. Moment în care se parafează între cei doi șefi de stat Parteneriatul Strategic pentru România și se întărește colaborarea militară dintre SUA și țara noastră. Motive pentru care Traian Băsescu consideră că „alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus de securitate României, democrații considerând Federația Rusă drept un risc de securitate pentru Statele Unite și pentru aliații din Europa”, după cum a afirmat acesta într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro, citat de evz.

Biden: Îi voi duce lipsa lui Băsescu

Între cei doi au existat relații foarte bune. De altfel, Biden recunoștea la un moment dat că îi va duce lipsa președintelui român.

“Știu că mandatul său de președinte se termină înaintea mandatului meu”, declara în anul 2014 Joe Biden la Cotroceni. Se întâmpla în timpul unei vizite oficiale în România în calitate de vicepreședinte al Americii. Actualul șef ales al SUA, Joe Biden, l-a lăudat de mai multe ori pe Traian Băsescu când acesta era președinte al României.

„Eu, președintele SUA și poporul american apreciem eforturile dv. personale pentru consolidarea statului de drept în România. Lupta împotriva corupției este patriotism. Ceea ce ați făcut ca președinte este important pentru economia țării dv., pentru democrație și pentru libertate. Și, mai presus de orice, este important pentru viețile cetățenilor care au dreptul să știe că vocile lor sunt auzite. Că disputele sunt judecate transparent în justiție și că nici un român si nici un american nu se găsește deasupra legii”, declara Biden în anul 2014 de la Cotroceni, când l-a vizitat pe Traian Băsescu aflat la final de mandat prezidențial.

Ce are de câștigat România

Traian Băsescu a explicat care sunt oportunitățile pentru România ale unei noi administrații democrate la Casa Albă!

„În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă, de unde, în timpul amicului meu George W. Bush, scutul antirachetă era proiectat în Polonia și Cehia. Democrații au venit cu scutul antirachetă în România și Polonia. Ceea ce ne-a creat condiția de stat extrem de important din punct de vedere strategic pentru NATO”.

„Tot în timpul administrației democrate, când Biden era responsabil de politica externă, la summitul din Țara Galilor din 2014 s-a stabilit pre-poziționarea de armament NATO, în speță american, la frontiera estică, Rusia fiind considerată o putere extrem de agresivă în regiunea Mării Negre. Iar Marea Neagră a fost declarată ca zonă de risc maxim pentru statele membre NATO”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu: Alegerea în fruntea SUA este un plus

Europarlamentarul Băsescu nu-i șterge nici meritele președintelui Donald Trump în relația cu România.

„Meritul lui Trump este că nu a oprit pre-poziționarea de armament pe frontiera estică a NATO. Conceptul că Marea Neagră este zonă de maxim risc de securitate pentru NATO a fost acceptat de Obama, de Biden, de administrația democrată. Deci, din punct de vedere a securității României, câștigarea alegerilor de către Biden este un plus”, a spus Băsescu pentru caleaeuropeană.ro.

Traian Băsescu este sigur că Joe Biden, în calitate de președinte al SUA, nu își va schimba viziunea asupra protecției militare acordată României.

„Nu avem a considera că Biden va fi un președinte care va neglija securitatea flancului estic. Pentru că Biden cu Obama au creat această politică. Democrații consideră că Federația Rusă este un risc de securitate și pentru America și pentru aliații lor din Europa și acționează ca atare”, a declarat fostul președinte.