Fondatorul PUN, Anatol Şalaru, a declarat că funcţia de preşedinte al partidului rămâne vacantă până când lui Traian Băsescu îi va fi restabilită cetăţenia Republicii Moldova, potrivit Unimedia. Şalaru a argumentat că Băsescu este unul dintre cei mai dedicaţi oameni politici din România faţă de problemele românilor basarabeni, a relatat Radio Chişinău.

La rândul ei, prim-vicepreşedinta PUN, Ana Guţu, a anunţat că noul partid se va pregăti pentru alegerile parlamentare de la anul. "Alegerile parlamentare din 2018 trebuie să aducă un Parlament al unirii", a spus ea, citată de Unimedia.

Potrivit Radio Chişinău, Traian Băsescu a declarat că a fi ales preşedinte de onoare al unui partid unionist este cea mai mare onoare pe care i-o puteau face cetăţenii Republicii Moldova. El a mai spus că, dacă preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu i-ar fi suspendat cetăţenia moldovenească, ar fi fost găsită altă soluţie. În discursul său, Traian Băsescu a criticat politica prorusă a lui Dodon.

De asemenea, deputatul român Constantin Codreanu (PMP), a fost ales prim-vicepreşedinte al PUN. În cadrul congresului, PUN a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Mişcarea Populară (PMP) din România, condus de Eugen Tomac.

Radio Chişinău aminteşte că, la 11 iunie, partidul politic Dreapta, fondat de Ana Guţu, şi-a schimbat denumirea în Partidul Unităţii Naţionale, în cadrul Congresului extraordinar al formaţiunii. Tot atunci, fostul ministru al apărării, Anatol Şalaru, a fost ales preşedinte executiv al PUN, iar Ana Guţu a fost aleasa prim-vicepreşedintă. Ambii au făcut parte anterior din Partidul Liberal. Agerpres