Traian Băsescu este de părere că președintele Klaus Iohannis „e în dificultate” cu referendumul și că „și-a prins urechile în dificultatea întrebării”.
Chestionat de moderatorul emisiunii cum comentează demersul șefului statului, Traian Băsescu, a comentat: „E în dificultate pentru că au formulat greşit, cred eu, au fost prea precişi în adresa făcută la Parlament. Adică probabil a enunţat tema mult prea precis şi nu poate ieşi din termenii temei”.
El a fost întrebat dacă Iohannis a căzut în capcană, moment în care Băsescu a continuat: “Da, dar asta nu o face preşedintele, ci băieţii aceia deştepţi de la departamentul juridic”. Fostul șef al statului a citit inclusive din Constituție. “Uite ce scrie aici. Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național”.
Eu nu mai ţin minte exact adresa pe care am făcut-o Parlamentului, dar în mod cert nu am scris ce vreau, ci am scris vreau că consult poporul pe o chestiune de interes naţional. Şi-a prins urechile în dificultatea întrebării. După părerea mea, referendumul pe justiție este extrem de riscant. Indiferent ce întrebare se pune pe justiție. În primul rând pentrui că PSD-ul va boicota orice referendum legat de justiție. În al doilea rând, și dacă ar avea altă temă, tot îl va boicota, dintr-un motiv simplu: au nevoie de o înfrângere a președintelui în perioada premergătoare campaniei pentru alegerile prezidențiale. Au nevoie să spună, îmi pare rău domnule preșeinte, ai cam pierdut”.

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat că va cere o nouă consultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. El a spus că pe 26 mai, le va cere românilor să se pronunțe în legatură cu direcția în care vor să se îndrepte reforma în Justiție.