“Trebuie să fim responsabili. Avem două obiective majore în relaţia cu Republica Moldova: interconectarea pe gaze, şi eu, sincer, am crezut că a început lucrarea, şi linia de 100 de kw Fălciu – Godeşti. Celor din Republica Moldova li s-au dat anual burse de studiu, când au avut inundaţii li s-au construit casele în zona inundată, dar interconectarea e vitală pentru Republica Moldova, dar şi pentru noi ca şi credibilitate. Aici nu avem voie să minţim pentru că de asta depinde prestigiul nostru. Bruxelles-ul susţine financiar acest proiect de interconectare pe gaze. Ori noi am adus aici pe comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, şi doi prim-miniştri şi le arătăm nişte ţevi aduse din altă parte pentru că ţevile pentru lucrare nu sunt sosite în România. Poţi să faci spectacol de sunet şi lumină la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în galeria turistică. Aici nu e turism, e geopolitică”, a afirmat Traian Băsescu.

El a spus că Europa întreagă se uită să vadă “dacă suntem serioşi sau nu”.

“În momentul de faţă Bruxellesul ştie că a început lucrarea şi că în decembrie, indiferent care vor fi consecinţele politice ale parafării acordului cu Republicii Moldova, la Uniunea Europeană se ştie că Moldova va fi în siguranţă, că România îi va furniza gaze. Vreau să înţelegeţi că nimeni nu pune problema că trebuie să ne sacrificăm noi şi să dăm gaze Republicii Moldova. România e interconectată cu Ungaria, putem aduce gaze şi din Norvegia şi de oriunde, pe care le-ar putea plăti moldovenii dacă le-am da gazele. Problema este una extrem de importantă, de prestigiu al României. Cu asta nu ne putem juca”, a declarat preşedintele Băsescu, după ce a fost informat de şeful de şantier, Teofil Ciobanu, că montarea conductelor va începe săptămâna viitoare deoarece acestea abia au sosit în portul de la Constanţa.

Traian Băsescu a spus că va reveni pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni ori de câte ori va fi nevoie, pentru ca astfel lucrările să se înscrie în graficul prestabilit.

“Aştept un telefon pentru a fi anunţat de începerea reală a lucrărilor. Cinstit, nu cred că se poate face mare lucru până în decembrie (dată la care constructorul i-a promis premierului Victor Ponta că vor fi finalizate lucrările gazoductului – n.r.). Poate ar trebui să informăm Bruxellesul că nu putem să oferim gaze şi încălzire Republicii Moldova în această iarnă”, a adăugat Traian Băsescu.

Gazoductul Iaşi-Ungheni are o lungime totală de 43,3 kilometri, din care 32,8 kilometri se află pe teritoriul României. Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro, valoarea proiectului pe teritoriul României fiind de 18,2 milioane de euro, pe teritoriul Republicii Moldova de 8,3 milioane de euro şi subtraversarea râului Prut – două milioane de euro. Capacitatea maximă de transport a gazoductului este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Sursa: Agepres