Traian Băsescu, ironii la adresa lui Klaus Iohannis

Traian Băsescu a afirmat că ”NATO fiind o chestie militară”, iar ”Iohannis un bărbat înalt”, atunci … ”e foarte potrivit”. Declarațiile au fost făcute de fostul președinte al României într-o discuție la Strasbourg cu câțiva jurnaliști români.

El consideră că șansele lui Klaus Iohannis de a obține o funcție la nivel european sunt minime, deoarece Ursula von der Leyen i-a transmis indirect că acest subiect este încheiat, după ce i-a urat succes în competiția pentru NATO.

”Mă îndoiesc că negociază o poziție la nivel european. Dacă ați observat, la București, Ursula von der Leyen i-a și dorit succes la NATO. Deci cu noi ai închis subiectul, cu Europa!

Dar, dacă vorbim de candidatură, oricum, ca prima reacție, poți să constați că Iohannis e un bărbat înalt. E bun de direcțional în armată. NATO, fiind o chestie militară, e foarte potrivit.

Iar dacă în negocieri va obține și funcția, va trece de la condiția de direcțional la condiția de secretar general”, a declarat Băsescu.

Klaus Iohannis și-ar fi asigurat susținerea mai multor state membre ale Alianței

Potrivit analiștilor consultați de ProTV, Klaus Iohannis și-a asigurat susținerea mai multor state membre înainte de a-și exprima intențiile. Se crede că el are șanse mai mari decât fostul premier al Olandei, Mark Rutte. Acesta este singurul care și-a anunțat dorința de a conduce alianța.

Oficial, mandatul actualului secretar general NATO, Jens Stoltenberg, se încheie în luna octombrie. Însă au existat speculații că Alianța ar dori să anunțe viitorul lider în luna iulie, cu ocazia unui summit programat în Washington pentru a sărbători 75 de ani de la înființare.

În prezent, circulă zvonuri că Iohannis nu ar mai rămâne la Palatul Cotroceni până pe 21 decembrie, când îi expiră mandatul. Iar România ar organiza alegeri prezidențiale în toamnă. Însă președintele a negat aceste speculații.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis / SURSA FOTO: Dreamstime

Traian Băsescu critică planul de 10 puncte al lui Klaus Iohannis

Nu este prima dată când Traian Băsescu a comentat perspectiva lui Klaus Iohannis de a prelua conducerea NATO. Fostul președinte a explicat recent că o astfel de poziție nu a fost niciodată supusă unui proces de concurs sau ofertă publică. De asemenea, el a descris planul în 10 puncte propus de Iohannis privind modul în care ar conduce alianța politico-militară drept „ridicol”.

Băsescu a subliniat că desemnarea secretarului general al NATO este un proces extrem de complex. Acesta implică un acord între cei trei membri ai Consiliului de Securitate. Mai exact, este vorba de SUA, Marea Britanie și Franța, toate fiind și puteri nucleare. Mai multe puteți citi aici.