Este doliu în lumea sportului din România! Unul dintre cei mai buni arbitri de box pe care i-a avut ţara noastră, Ioan Damian, a încetat din viaţă sâmbătă, 24 iulie, după o grea suferinţă. Avea 72 de ani.

„Nea Ninel” sau Ninel Damian, aşa cum îl cunoşteau cei mai mulţi, a fost desemnat „Arbitrul anului în Europa” la box în anul 1999. În plus, arbitrul din Călăraşi el a oficiat meciuri la 6 campionat mondiale, 4 europene, dar şi o ediţie a Jocurilor Olimpice.

Călărăşenii deplâng dispariţia lui Ninel Damian, omul la care întodeauna găseai un sfat si o vorbă bună. Cei care l-au cunoscut îl caracterizează ca fiind o persoană de o omenie ieşită din comun, un adevărat prieten şi un om care şi-a dedicat viata sportului, notează Adevărul.

Mesajul emoţionant transmis de Federaţia Română de Box

„Odihnă veșnică, ”Ninel” Damian!

”Dumnezeu ne dă fiecăruia o singură călătorie. Haideți să o facem cât mai frumoasă pe a noastră și să n-o urâțim pe-a celorlalți!”

Această declarație a lui Ioan Damian, din urmă cu câțiva ani , este reprezentativă pentru OMUL care a fost ”nea Ninel”. Unul dintre foarte puținii oameni de box despre care s-a vorbit mereu la superlativ.

Cu puțin timp în urmă, maestrul Damian a plecat dintre noi!

Deputat cu două mandate, arbitrul de box cu nenumărate ștate și un om de mare calitate, Ioan Damian a trecut la cele veșnice, la doar 72 de ani. A fost arbitrul anului 1999 în Europa, a oficiat, printre multe altele, la 6 Campionate Mondiale, 4 Campionate Europene de seniori, 1 ediție a Jocurilor Olimpice și 25 de ediții ale Centurii de Aur.

Rămas bun, maestre Ninel! Odihnă veșnică!”

Ninel Damian a fost implicat şi în viaţa politică din România

Ioan „Ninel” Damian nu a fost doar unul dintre cei mai mari arbitri de box ai României, ci s-a implicat şi în viaţa politică, atât la nivel local, cât şi central.

El a deţinut două mandate de deputat în Parlamentul României, reprezentând Călăraşiul, a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi, în general, un om politic foarte implicat în activităţile administrative, sportive şi politice ale judeţului Călăraşi.

Mesaj din partea fostului senator de Călăraşi Vasile Nedelcu, unul dintre bunii prieteni ai lui Ninel Damian

„La trecerea în eternitate, un om lasă după sine amintirile vieţii şi faptelor sale, în mintea şi sufletul celor care l-au cunoscut – familie, prieteni, colegi. Ninel Damian ne-a părăsit astăzi, după o grea suferinţă, în puterea vârstei. Mai avea multe de spus, un om bun, curat sufleteşte, a cărui întreaga forţă de viata şi credinţă le-a dăruit slujirii binelui public. Un OM, pur şi simplu, smerit şi lipsit de vanităţi umane.

Pentru mine, Ninel a fost un adevărat prieten, unul dintre oamenii pe care i-am cunoscut şi cu care am împărtăşit multe clipe ale vieţii într-o perioadă de peste 30 de ani, însă cea mai importantă a fost în mandatul lui de deputat şi al meu de senator în Parlamentul României, atunci când am încheiat şi un „pact”, având în vedere că făceam parte din partide şi tabere diferite.

Documentul stă mărturie în faţa istoriei, încheiat pe data de 04.03.2010, intitulat: ATENŢIE LA OBRAZ!

Cu bunătate şi gând curat, ieri aş fi vrut să-l aud la telefon, am încercat de mai multe ori, la celalalt capăt al firului însă, tăcere. Alegăndu-mi oamenii şi prietenii din perioadele vieţii, Ninel Damian va ocupa un loc aparte în memoria mea, prin chipul său senin, privirea sa atrăgătoare, dezinvoltă, cu zâmbetul său inconfundabil.

Drum lin printre stele, Ninele! Dumnezeu să te odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndurerate!”

Sursă foto: Dreamstime