Polițiști nu ar fi observat că maşina condusă de Vlad Pascu nu avea RCA valabil

Vlad Pascu, șoferul care a produs sâmbătă un grav accident de circulație în localitatea 2 Mai, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, fusese oprit de poliție cu trei ore înainte de accident. Acesta a fost dus la secţie unde, după ce a fost testat pentru alcool iar rezultatul a ieşit negativ, a fost lăsat să plece.

Conform șefului Inspectoratului de poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, chestorul Constantin Glugă, din datele transmise de către lucrătorii de poliţie care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanţe psihoactive.

Se pare că ulterior, după ce a plecat de la Poliţie, tânărul a mers la Vama Veche, unde s-ar fi drogat, ulterior producând accidentul mortal de circulaţie.

Însă, în ciuda acestui lucru, polițiștii trebuiau să observe un aspect important. Se pare că autoturismul nu ar fi avut o poliță obligatorie RCA valabilă, potrivit unor surse.

„Dacă o persoană nu poate prezenta polița RCA, atunci poliția dispune ridicarea plăcuțelor de înmatriculare sau de înregistrare. Nu este o măsură care să fie la discreția agentului de poliție. Acestea se restituie când se prezinte dovada că polița a fost emisă.

Aș vrea să menționez că mă raportez la o situație ipotetică, pentru că nu dețin date despre cazul respectiv, altele decât cele care au fost făcute publice”, a explicat pentru fanatik.ro avocata Silvia Uscov.

Ce spune legea din România?

Conform legislației, circulația fără o poliță RCA valabilă se sancționează cu amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare până la prezentarea documentului de asigurare. Dacă proprietarul nu prezintă dovada încheierii unei asigurări obligatorii în termen de 30 de zile, autovehiculul poate fi radiat.

Legea 432/2006 obligă poliția să gestioneze electronic situația mașinilor înmatriculate și asigurate RCA și să notifice șoferii în legătură cu expirarea acestor documente. Astfel, la 15 zile de la data expirării RCA sau ITP, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor se suspendă de drept, iar suspendarea este comunicată proprietarului mașinii.

„Polițiștii erau obligați prin lege să procedeze la reținerea certificatului de înmatriculare și suspendarea dreptului de a conduce. Se presupune că, în lipsa unei asigurări obligatorii, reprezinți un pericol public”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru sursa citată.