Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a transmis, miercuri, că aproape 80% din deținătorii auto care aveau polițe RCA la City Insurance, cu valabilitatea până după data de 11 mai 2022, și-au reînnoit deja asigurarea RCA la o altă companie de asigurări.

Din 12 mai 2022, un număr de 495.642 de polițe RCA emise de City Insurance și-au încetat „ex lege” valabilitatea, ca urmare a falimentului societății.

Astfel, cei care au avut polițe de asigurare emise de City Insurance au obligația să-și încheie o asigurare RCA la o altă societate de asigurări autorizată, pentru a beneficia în continuare de protecția oferită de asigurare și pentru a nu risca să fie sanctionați de Poliția Rutieră sau să suporte toate prejudiciile rezultate din accidentele de care ar putea fi făcuți răspunzători.

În ce măsură foștii asigurați ai City Insurance au încheiat o nouă poliță de asigurare?

Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a monitorizat evoluția încheierii de noi polițe, după data de 11 mai, luând în considerare o perioadă relevantă de timp, de minimum 10 zile. Astfel, BAAR a putut să vadă în ce măsură foștii asigurați RCA ai City Insurance și-au îndeplint obligația legală de a încheia o nouă asigurare RCA, la o alta companie autorizată.

Potrivit analizei făcute de BAAR, în primele 4 zile de după data expirării valabilității polițelor, un număr de peste 336.000 de deținători auto cu asigurări RCA la City Insurance au înțeles să încheie noi polițe RCA cu alți asiguratori care le-au raportat în baza de date AIDA. Aceasta reprezintă un grad de reînnoire din totalul polițelor expirate de 68%.

Analiza făcută la fata de 24 mai 2022 arată o creștere a procentajului polițelor RCA reînnoite și raportate către baza de date AIDA de aproape 80%.

Totodată, în 24 mai, conform raportările în baza de date cu polițe RCA, un număr de 104.359 de deținători de vehicule nu își reînnoiseră polițele RCA, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul tuturor participanților la trafic.

Polițele RCA emise de City Insurance au expirat

Polițele RCA emise de City Insurance au expirat după 90 de zile calendaristice de la falimentarea companiei respective. Astfel că, toate polițele sale au expirat, iar șoferii români sunt nevoiți să încheie o nouă asigurare la celelalte companii din România.

În prezent, victimele accidentele auto provocate de şoferii cu poliţe RCA City Insurance nu vor putea fi despăgubiți. Însă dacă doresc urgent să își recupereze paguba, Ei trebuie să apeleze la instanța judecătorească sau la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (doar dacă au fost răniţi în accidentul auto).

„Se pot adresa biroului asiguratorilor de autovehicule din Romania pentru a fi despăgubiți din Fondurile de Protecție ale Victimelor Străzii, și asta în situația în care accidentul a implicat, din nefericire, vătămări corporale sau chiar decese”, a explicat spune directorul general al ASF, Dan Apostol, potrivit Antena 3.

Amintim faptul că, recent, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a luat act de hotărârea instanței, prin care decizia de deschidere a procedurii de faliment, în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, a rămas definitivă, de pe 20 aprilie 2022.