Datini și obiceiuri cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Pregătirea gospodăriilor pentru sărbătorile de Crăciun este un obicei important care încă se mai păstrează în majoritatea caselor. Înainte de această sărbătoare, casele sunt împodobite cu ornamente, precum globuri, ghirlande și steluțe, iar bradul de Crăciun, ocupă, de asemenea, un loc de cinste în casa fiecăruia, fiind așezat de obicei în centrul locuinței. Împodobirea bradului se face de obicei în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie.

Istoricii spun că, împodobirea bradului datează dinaintea erei creştine, atunci când ramurile erau folosite pentru diferite ceremonii. Bradul de Crăciun este un obicei occidental, care a luat amploare începând cu a doua jumătate a secolului XIX-lea.

În același timp, femeile se ocupă de pregătirea bucatelor tradiționale, specifice acestei sărbători: cozonaci, colaci, sarmale și alte bunătăți românești.

Toate aceste obiceiuri aduc bucurie și lumină în casele fiecăruia în această perioadă de sărbătoare.

De asemenea, colindatul este o datină străveche în țara noastră, alături de urat și semănatul de Anul Nou, dar și sfințirea apei de Bobotează, care are loc pe 6 ianuarie. Colindatul aduce bucurie și căldură în casele oamenilor și le amintește de valorile și tradițiile lor.

Obiceiurile din această perioadă au un repertoriu tradițional foarte bogat și variază de la o zonă etnografică la alta. Printre cele mai populare se numără: colindele, dansurile, teatru popular, urări cu plugușorul sau cu sorcova și multe altele.

Prepararea mesei de Crăciun este un alt obicei important. În noaptea de Ajun, familiile se adună la masă pentru a savura o masă tradițională, care include preparate pregătite cu grijă de gospodine. Această masă de Crăciun este o ocazie bună de a petrece timp împreună cu familia și de a marca începutul Sărbătorilor de iarnă.

Nu ai voie să facă asta în Ajun de Crăciun

Pe lângă faptul că în această perioadă, în general, trebuie să fii respectuos față de ceilalți și să contribui la atmosfera de pace și armonie a sărbătorilor, mai există și anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci.

Astfel, este foarte important ca în ziua de Crăciun să nu speli rufe sau să dai împrumut ceva. Tradiția mai spune că este un mare păcat dacă o gospodărie are ușa închisă în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie și nu poate să-i primească pe colindători.

În plus, în Ajun de Crăciun nu se bea rachiu, pentru că se spune că acesta vine de la diavol, care apoi își bate joc de cel care a băut.

De asemenea, în ziua de Crăciun, se mai spune că nu este bine să purtăm încălțăminte nouă, pentru că riscăm să se atragem ghinionul asupra noastră. Tot în această zi nu se mai face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, pentru că astfel că va fi alungat norocul.