Tradiții și obiceiuri de Valentine’s Day. Ce este absolut obligatoriu să faci de Ziua Îndrăgostiților

Valentine’s Day este una dintre cele mai așteptate zile din an de către toate cuplurile de îndrăgostiți și nu numai. Ea este sărbătorită diferit de fiecare țară, unde există o serie de obiceiuri și tradiții. De exemplu, cuplurile din Bulgaria sărbătoresc ziua de 14 februarie cu un pahar de vin autohton. În schimb, în Țara Galilor, îndrăgostiții fac schimb de linguri de lemn confecționate manual.

Regula cea mai respectată de îndrăgostiți este să trimită mesaje de Sfântul Valentin. Orice gest de dragoste trebuie însoțit de un mesaj romantic de valentine’s day care să mențină sau să aprindă flacăra iubirii. De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în aceasta zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita „ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.

Tradiții de Valentine’s Day

Ziua de 14 februarie este sărbătorită cu strictețe în Statele Unite ale Americii, unde s-a acordat o zi liberă pentru a putea fi sărbătorită așa cum se cuvine.

În Franța, Ziua Îndrăgostiților se sărbătoarește într-un mod aparte . Se spune că Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților – așa-numită ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, că prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415). Numai că nu toți cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiții secolelor XIV-XV apelau la darul poeților și al scriitorilor. Așa a apărut și s-a Împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sfântul Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori și cadouri care constau, în special, în cărți poștale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante și ciocolată.

În Marea Britanie, de Ziua Îndrăgostiților un rol central îl au copiii, care cântă câteva melodii speciale și sunt răsplătiți pentru gestul lor cu fructe și bani. În trecut, marii poeți englezi scriau poezii în ziarele pentru a-și etala talentul. În Italia, fetele obișnuiesc să se trezească înainte de răsărit, iar legenda spune că primul bărbat pe care-l vor vedea pe fereastră, acela le este alesul.

Ziua Îndrăgostiților, marcată în România de două ori

În Argentina, Ziua Îndrăgostiților nu este sărbătorită în februarie, ci în iulie, iar evenimentul poartă numele „Săptămâna dulceții”.  În Coreea de Sud, cuplurile sărbătoresc „Ziua iubirii”pe data de 14 a fiecărei luni. „Ziua trandafirilor” este sărbătorită în mai, „Ziua săruturilor” este celebrată în iunie, „Ziua îmbrățișărilor” e sărbătorită în decembrie, iar persoanele singure sărbătoresc „Ziua neagră” în aprilie. Cu această ocazie, persoanele care nu și-au găsit jumătatea mănâncă tăiței negri.

În România, Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește de două ori. O dată pe 14 februarie și a doua oară pe 24 februarie, când sărbătoarea este denumită Dragobete. În această zi, tinerii se duc în păduri să culeagă flori colorate, în timp ce alte cupluri își spală fața cu zăpadă în semn de noroc.

Istoria neștiută a Sfântului Valentin

Multă lume sărbătorește ziua de Sfântul Valentin dar nu mulți știu cine a fost acesta și ce a reprezentat. El a fost un preot creștin, care a trăit în Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea. Acesta obișnuia să organizeze ceremonii de căsătorie pentru tinerii creștini, persecutați pe atunci în Imperiul Roman. De aici a venit probabil și reputația lui de protector al îndrăgostiților. Sfântul Valentin a fost arestat și torturat, ca să renunțe la credință lui, însă a refuza și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe împărat. În cele din urmă, el fost decapitat în anul 269.

Înainte de martiriul său, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă și căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri nu a putut să fie fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat “Al tău Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”.

Tradiția este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreagă lume, însă biletele nu mai au trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun.

Cum a ajuns să fie sărbătorită Ziua Îndrăgostiților

În anul 496, Papa Gelasius a decis că ziua de 14 februarie, când a fost executat Valentin, să poarte numele acestuia și să fie dedicată martiriului său. Inițial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și pe jertfă, nu pe iubire. Ulterior, romantismul asociat cu Ziua Sfânțului Valentin a devenit o tradiție în literatura medievală a cavalerilor. De asemenea, nobilii din soceiatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste, semnate “al tău Valentin”.

Și femeile au început să folosească această zi pentru a face declarații de dragoste, fiind celebre versurile Ofeliei din piesa lui William Shakespeare, Hamlet. “Mâine-i Sfântul Valentin / Dis de dimineață / La fereastră iată-ți vin / Ca să-ți fiu mireasă…”

Începând cu anul 1979, o editura britanica a produs felicitări de Sfântul Valentin care conțineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginație să compună propriile mesaje. Astfel a apărut și tradiția schimburilor anonime de biletele.

Tradiții și obiceiuri de Valentine’s Day. Ce este absolut obligatoriu să faci de Ziua Îndrăgostiților