Tradiții și obiceiuri de Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului există o datină veche, respectată de preoți – sfințirea mesei și vestirea Nașterii Domnului. Potrivit credinței populare, această zi este asociată cu un post aspru. Tradiția spune că în seara de Ajun, oamenii ar trebui să se abțină de la consumul de alimente. În schimb se spune că avem parte de sănătate, noroc și suntem demni de Sfânta Împărtășanie.

Pentru a avea parte de noroc pe tot parcursul anului, tradiția spune că trebuie să faci un cadou în Ajunul Crăciunului și să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc. Cadoul dat în această zi magică este considerat un semn de generozitate și deschidere către prosperitate.

Ajunul Crăciunului este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun, considerat stăpânul timpului și deținătorul puterii anului ce vine. Moș Ajun a pierdut însă din importanță odată cu apariția lui Moș Crăciun. Cei doi, asemănători și înzestrați cu multă dărnicie, cutreieră lumea și aduc bucurii, în special copiilor.

Pe 24 decembrie, gospodinele de la sate își fac toate pregătirile pentru „un scop magic” – mai mult belșug în casă. Credința populară spune că pentru a avea noroc în noul an, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun.

Pentru a afla dinainte cum stăm cu sănătatea în anul ce urmează, un obicei sugerează tăierea pe jumătate a unui măr în ziua de Ajun. Dacă mărul are viermi sau este putred, se spune că persoana care a tăiat fructul va avea parte de probleme de sănătate sau chiar de moarte.

Ce nu ar trebui să facem în ziua de Ajun?

În ziua de Ajun, este interzis consumul de rachiu, conform unei superstiții. Se crede că cei care beau rachiu în această zi vor fi batjocoriți de diavol. Alte tradiții implică recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului și împodobirea casei cu crenguțe de vâsc, considerate aducătoare de noroc. De asemenea, în ziua de Ajun nu ar trebui să facem curat în casă pentru a nu alunga norocul.

Pe de altă parte, se crede că dacă aruncăm boabele de grâu sau porumb către colindători, acest gest aduce belșug și noroc. Boabele călcate trebuie împărțite la păsări pentru a stimula ouătul în noul an. De asemenea, pregătirea unui aluat pentru alungarea deochiului animalelor sunt obiceiuri menite să asigure sănătatea și fertilitatea acestora.

În plus, se mai spune că cei care cresc albine nu ar trebui să dea nimic din casă în ziua Ajunului Crăciunului.