Din 6 decembrie, chiar de Sfântul Nicolae, pe platforma digitală de streaming Voyo se poate găsi primul episod din seria-documentar „Tovarășul”. Iar acum, la o săptămână distanță, se pregătește lansarea celui de-al doilea. Este vorba despre o producție cu tematică istorică, bazată pe informații din arhive și interviuri. Se reconstituie astfel parcursul lui Nicolae Ceaușescu în drumul său spre putere. Dar și cum s-a ajuns la decăderea sa, în fața tuturor. În momentul în care „ultimul dictator al Europei” era eliminat în ziua de Crăciun a anului 1989.

„Ceaușescu este numit un dictator. Dar oare nu există și alte atribute care să-l definească? Oare viața lui și cariera sa se termină în acest punct? Nu cred că situația stă tocmai în acest fel. Nicolae Ceaușescu a fost mult mai mult de atât. A avut un impact major asupra istoriei
acestei țări. Când îl întrebi pe un străin de România, îți va spune Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi sau Nicolae Ceaușescu”, spune într-un interviu pentru Infofinanciar producătorul miniseriei documentare, John Florescu.

Influența Tovarășului

Astfel, Nicolae Ceaușescu este caracterizat ca fiind un personaj complex ce a schimbat multe, a iscat controverse, a fost iubit și urât. Numele lui a răsunat mai departe de aceste granițe, un lucru destul de rar când vine vorba de oameni ce fac parte din politica românească.

„Iar despre acest personaj vor mai continua să se spună multe și să se vorbească despre el. A fost persoana cu cel mai mare impact asupra acestei țări în întreg secolul XX. Iar tocmai de aceea, sunt de părere că până și astăzi, la 34 de ani de la decăderea comunismului, trebuie să încercăm să aflăm mai multe”, mai spune John Florescu.

A-l înțelege pe Ceaușescu

Tocmai de pa urma acestei complexități, nu este suficient a i se face doar un portret fizic și moral al fostului președinte. Asta pentru a-l înțelege mai bine. Trebuie vizualizat întreg ansamblul și analizați toți factorii care au dus la facerea, la gloria și la desfacerea lui Nicolae Ceaușescu. „Vine dintr-un sat mic, dintr-o familie modestă din Scornicești și ajunge spre final la Primăverii, în fruntea statului”, adaugă producătorul.

„A fost la închisoare, este martor decăderii monarhiei, ajunge printre primii oameni în stat până în momentul de glorie. Ajunge să fie iubit, adulat, vorbit pe la colțuri și urât. Iar asta pe parcursul a 25 de ani, 25 de ani tumultuoși în care a adus investiții străine în țară, s-a împotrivit Kremlinului, s-a întâlnit cu liderul chinez și a negociat cu președintele american”, continuă John Florescu.

Viața unui om

Acesta din urmă spune faptul că despre viața unui om nu se pot ști niciodată absolut toate detaliile. Aspect pe care John Florescu îl apreciază ca fiind ceva bun. Tocmai pentru că lasă loc de interpretări și întrebări.

La unele dintre aceste întrebări, însă, răspunsuri există. Dovadă stau drept scrierile din arhive, mărturiile celor care fost acolo în momente cheie sau a urmașilor acestora. Astfel, acest documentar, „Tovarășu’”, cuprinde și poveștile unor personaje relevante din perioada lui Ceaușescu, fie că vorbim de interviuri mai vechi, declarații calde, acordate cu ocazia realizării acestui material sau chiar mărturii în exclusivitate.