Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani vor fi vaccinați! Această țară tocmai a luat decizia

Ministerul Sănătății din Canada a luat decizia respectivă după ce a descoperit că avantajele acestui vaccin pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt mai mari decât riscurile, conform afp.com

„După o analiză științifică independentă completă, Ministerul Sănătăţii a determinat că avantajele acestui vaccin pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt mai mari decât riscurile”, au transmis autoritățile Sanitare din Canada într-un comunicat.

Dozajul de vaccin a fost redus la 10 micrograme pe injecţie

Dozajul de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani a fost redus la 10 micrograme pe injecţie, de trei ori mai puţin decât doza standard. Injecţiile vor trebui să fie făcute „la interval de trei săptămâni”, a precizat Ministerul Sănătăţii din Canada, care nu a dezvăluit data la care va începe campania de vaccinare.

În timpul testelor clinice, răspunsul imunitar al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a fost comparabil cu cel al persoanelor între 16 şi 25 de ani. Vaccinul a fost eficient în proporţie de 90,7% pentru a preveni COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani şi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă gravă.

Alianţa Pfizer/BioNTech a depus cererea sa de autorizare pe 18 noiembrie, sprijinindu-se pe date ale unor teste întreprinse asupra a 2.268 de copii din segmentul de vârstă menţionat.

Pe plan global, un mic număr de ţări, printre care Israel şi SUA, au autorizat până acum vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copii. China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia şi Columbia au început de asemenea să vaccineze copiii sub 12 ani, însă cu vaccinuri din China.

Cel mai frecvent efect secundar al vaccinului Pfizer la copii

În doar o săptămână, în SUA au fost vaccinați aproximativ 900.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, primind prima doză de la Pfizer. În acest ritm, se anticipează ca rata de vaccinare va crește în următoarele săptămâni. Centrele de vaccinare sunt aprovizionate treptat cu doze suplimentare, informează Business Insider.

Copiii din această grupă de vârstă primesc o treime din doza standard de vaccin pe bază de ARNm administrată adulților: 10 micrograme, față de 30 micrograme. Din acest motiv, copiii se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare.

Datele publicate de Business Insider arată care sunt cele mai frecvente efecte secundare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, potrivit studiului clinic prezentat de Pfizer.

Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii s-au plâns de oboseală ​​după prima sau a doua doză (39%). Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după prima sau a doua doză (28%).