Șoferii trebuie să fie cât mai odihniți atunci când conduc mașina, în special cei care pleacă la drum lung. Studii de specialitate au scos la iveală că oboseala poate fi la fel de gravă pentru cei de la volan precum consumul de alcool.

Așadar, șoferii care pleacă la drum lung trebuie să știe dacă au sau nu voie să închidă puțin ochii pentru a se odihni.

Românii care obișnuiesc să plece în străinătate cu mașina personală trebuie să știe că Legea privind circulația rutieră din Germania nu interzice dormitul în mașină, însă este nevoie de respectarea mai multor reguli generale de circulație.

Reguli de circulație ce trebuie respectate

Așadar, șoferii trebuie să știe că nu au voie să parcheze într-o zonă în care blochează accesul serviciilor de urgență și nici într-o zonă considerată proprietare privată, dacă nu a cerut, în prealabil, acordul proprietarului. În cea de-a doua situație se găsesc și cele mai multe parcări ale supermarket-urilor.

De asemenea, șoferii trebuie să respecte și cerințele de protecție a mediului, așa că aceștia nu vor putea lăsa motorul pornit în timp ce trag un pui de somn. Asta înseamnă că nu vor avea căldură sau aer condiționat, în funcție de perioada anului.

În cazul în care șoferii consumă băuturi alcoolice, cel mai bine este să dormiți pe bancheta din spate pentru ca polițiștii să nu considere urcatul la volan drept o tentativă de conducere.

Reguli pentru înnoptatul în mașină

Lucrurile se schimbă atunci când șoferii doresc să petreacă noaptea în propria mașină. În primul rând, locul de parcare trebuie ales cu atenție. În principal, cele mai sigure zone sunt zonele rezidențiale sau parcările publice.

Zonele de odihnă amplasate pe autostradă sunt mai bune deoarece au și instalații sanitare, dar și punct de unde se pot achiziționa alimente sau băuturi răcoritoare.

Șoferii care dorm peste noapte în mașină trebui să își țină obiectele de valoare la locul potrivit și să își blocheze vehiculul, De asemenea, ei trebuie să deschisă puțin geamul pentru ca aerul să circule în continuare.

Un alt aspect importat ține de condițiile meteo – dacă afară este prea cald, există riscul de moarte din cauza căldurii pentru cei care se află în mașină. În schimb, dacă temperaturile de afară sunt scăzute, frigul se va resimți și în mașină.

Înnoptatul în mașină diferă de la o țară la alta

Dacă doriți să înnoptați în propriul vehicul pentru a reduce cheltuielile de cazare atunci când călătoriți în Europa, este recomandat să aflați regulile în prealabil. Pentru că guvernele străine impun sancțiuni severe călătorilor care dorm ilegal în propriile vehicule.

În țări precum Danemarca, Grecia, Croația, Olanda și Portugalia, de exemplu, de multe ori nu este permisă camparea solitară. Fără o rezervare la hotel, este posibil să vă puteți descurca în Franța, Italia, Austria și Elveția. Cu toate acestea, aveți nevoie de o autorizație din partea autorităților locale dacă doriți să petreceți noaptea în mașină acolo.

Cu toate acestea, datorită utilizării de către țările scandinave a așa-numitului drept de acces public, poziția este deosebit de flexibilă în Suedia, Norvegia și Finlanda. Aceasta permite camparea și înnoptarea în orice zonă accesibilă publicului care nu este păzită în alt mod. Dar dacă doriți să vă petreceți noaptea în vehicul, trebuie să vă alegeți cu înțelepciune locul de parcare. Pentru că există consecințe în cazul în care o mașină parcată interferează cu traficul sau cu mediul înconjurător, scrie ziarulromanesc.de.