Este obligatoriu în România! Legea spune clar. Se dau amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă

Peste 80% dintre proprietăţile din România n-au nici măcar poliţa obligatorie de asigurare, iar primăriile primesc în fiecare an listele cu cei care nu au asigurarea.

Totuși, legea ne obligă să ne asigurăm locuințele, astfel încât să putem fi despăgubiți în caz de inundații, cutremure sau alunecări de teren.

De asemenea, autorităţile locale trebuie apoi să-i anunţe pe oameni că riscă să primească amenzi de la 100 la 500 de lei.

La nivel național, sunt puţin peste 1,8 de milioane de locuinţe asigurate cu polița obligatorie, care aduce despăgubiri maxime de 20.000 de euro.

64% dintre locuințele aflate în proprietatea Primăriilor nu sunt asigurate

În altă ordine de idei, un studiu realizat de Infocons arată că aproximativ 64% dintre locuințele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primarii nu au desfășurat acțiuni de încurajare a cetățenilor la încheierea poliței obligatorii.

Potrivit datelor colectate, aproape 64% dintre locuințele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primăriilor de orașe și a instituțiilor aflate în subordinea acestora, nu sunt asigurate împotriva dezastrelor natural, iar 70% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ nu au desfășurat acțiuni în vederea informării cetățenilor cu privire la obligațiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinței împotriva dezastrelor natural.

Printre motivele invocate de autoritățile locale pentru faptul că locuințele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale se află: lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual; constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2; situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de polița obligatorie; insuficientă personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situația imobilelor; număr prea mare de atribuții în sarcina administrațiilor publice locale; responsabilitatea chiriașilor sau a celor interesați de achiziția imobilelor.

De altfel, potrivit respondenților, doar 45% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuințelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora.

În ceea ce privește lipsa sancțiunilor și a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autoritățile locale susțin că motivul principal este reprezentat de insuficientă bugetului și a personalului de specialitate, dar și de lipsa de interes a cetățenilor pe acest subiect.