Toți ochii investitorilor se îndreaptă azi spre SUA. Rezerva Federală decide politica monetară

O anume recuperare a încrederii în investițiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în țări emergente este la nivel de tentativă, în prezent, se arată în noua analiză efectuată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Indicele american S&P500 a pierdut 8,1% în ianuarie (până azi la ora 11), după ce fusese luni, la minime, la -11,6% (doar de la începutul anului).

Nasdaq, unde sunt incluse nume importante din tehnologie, a pierdut până la momentul editării -12,5%, cu minime recente la -16,1% în ianuarie.

Spațiul de mișcare al băncii centrale din SUA e îngust: pe de o parte, investitorii arată deja o preocupare vizavi de încetinirea economiei și impactul pe care l-ar avea dobânzi mai mari, pe de alta, inflația nu poate fi lăsată să zburde, fiindcă ulterior costurile de a o aduce în limite normale ar fi enorm.

Indicele PMI al Markit a arătat aproape o oprire a creșterii în sectorul serviciilor în SUA, cu o valoare de 50.8, de la 57 (!) în decembrie, ajungând aproape de linia neutră, deși pentru sectorul de producție industrială, lucrurile arată relativ mai bine, 55 de puncte. Și acolo, totuși e o pierdere de viteză de la 57.7. Totuși, inflația a ajuns la 7% anualizat în SUA, nivel nevăzut în aproape 4 decenii.

În astfel de momente foarte sensibile, bursele pot fi ușor îndemnate să urmeze cu rapiditate ajustări de schimbări în așteptări.

De la Fed se așteaptă mai ales semne în legătură cu dobânda de referință, nivelul sugerat al acesteia până la finalul anului și, implicit, numărul de etape de majorare, dar și informații despre programele de lichiditate.

Cu cât dobânda ar ajunge mai sus, cu atât presiunea pe burse ar putea fi mai puternică

În plus, se estimează că în martie vor fi oprite injecțiile de lichiditate, și în lunile următoare va începe chiar retragerea unei părți din aceasta.

Disparitatea între dobânda actuală (0 – 0,25%) și inflație a făcut să apară solicitări de majorare chiar cu 0.5 puncte, un pas pe care un oficial Fed l-a catalogat drept foarte puțin probabil.

În mod curent, se așteaptă o majorare în martie, și încă una sau două până la final de iunie.

Probabilitatea pentru o dobândă de 0,5 – 0.75% în iunie este de 45.3%, și 44.6% pentru 0.75 – 1%, potrivit traderilor pe rata dobânzii de la CME.

Pentru decembrie, cel mai probabil scenariu este de 4 majorări, până la 1 – 1,25%, însă sunt 23.8% șanse pentru 1,25 – 1,5% și chiar 8,8% pentru 1,5 – 1,75%.

Dacă după ședința de azi traderii văd șanse mai mari pentru dobânzi de 1,5% în decembrie, este probabil ca bursele să se afle, din nou, sub presiune.

Piețele au fost serios afectate și de vânzările masive din domeniul criptoactivelor.

Bitcoin a pierdut 20,8% de la începutul anului, 45,8% din vârf, până azi la 11.30. Ethereum a coborât cu 48,4% din vârf, pierzând 32% doar anul acesta.

În total, valoarea pieței a scăzut la 1,69 trilioane de dolari de la aproape 3 trilioane în vârf. Dimensiunea pieței e suficient de mare încât pierderile din tărâmul cripto să aibă conotații în piețele de capital.

Pierderea încrederii a dus la spargerea pragului de 40.000 al Bitcoin, care încearcă acum o consolidare. O anume recuperare a încrederii în investițiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în țări emergente este la nivel de tentativă în prezent.

Cu nervii întinși, investitorii au în atenție rezultatele unor giganți din domeniul tehnologiei

Microsoft, cu rezultate foarte bune, și vânzări de peste 50 de mld. dolari, pentru prima dată în istorie, a înregistrat pierderi în sesiunea prelungită (after-hours) până când conducerea a oferit o perspectivă încă și mai optimistă asupra segmentului cloud.

Felul în care acțiunea Microsoft s-a mișcat, foarte volatil și oscilant, ar putea fi o indicație pentru reacția altor favoriți ai investitorilor.

Tesla urmează să raporteze după închiderea bursei în SUA (după 11 seara ora României), iar mâine e programat Apple, într-un mediu în care ”foarte bine” față de așteptări ar putea să nu fie de ajuns pentru a feri acțiunile de vizibile fluctuații temporare.