Cei doi au discutat despre modul de desfășurare al campaniei de vaccinare anti-covid în ambele țări, iar coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, i-a spus medicului Valeriu Gheorghiță că mesajul său, în campania de vaccinare, a fost simplu: „Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă. Unii de virusul periculos, iar alții de vaccinul sigur”.

Totodată, în cadrul discuțiilor, președintele CNCAV a prezentat situația la zi și principalele probleme identificate pe parcursul derulării acesteia. Viceamiralul Henrique Gouveia e Melo a apreciat modul în care România a organizat logistica campaniei ei de vaccnare, precizând că în Portugalia au existat trei piloni principali: leadership, campania de comunicare și organizarea efectivă a procesului de vaccinare, informează platforma RO-vaccnare.

„În ceea ce privește leadershipul, au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale de medici, asistenți, farmaciști, precum și cu asociațiile de pacienți cu boli cronice și s-au stabilit principalele elemente de mesaj, care să fie susținute public într-o manieră unitară”, a precizat viceamiralul portughez

Totodată, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo a declarat că a vizitat de mai multe ori centrele de vaccinare și a interacționat cu populația, reușind să transforme campania de vaccinare într-o adevărată „campanie militară împotriva virusului”.

Cum a devenit campania de vaccinare anti-covid din Portugalia un succes

Mai exact, el susține că a folosit toate „armele” medicale și științifice posibile, iar rezultatul a fost mobilizarea întregii țări în lupta împotriva pandemiei. La fel ca și în România, coordonatorul portughez susține că scopul campaniei din Portugalia a fost de a schimba mentalitatea populației față de vaccinare, reușind să scadă procentul de persoane care refuzau vaccinarea, de la 40%, la doar 2%.

Acesta susține că mesajul său pentru populație a fost unul cât se poate declar. Oficialul portughez a mai adăugat că întreaga dezinformare legată de vaccinul anti-covid a fost combătută mediatic, iar portughezii au înțeles într-un final că nu trebuie să încurajeze mesajele împotriva normalității.

„Mesajul meu pentru populație a fost foarte simplu. Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă, unii de virusul periculos, impredictibil și cu efecte devastatoare, iar alții de vaccinul sigur, predictibil și eficient. Nu trebuie să ne întoarcem în trecut, ci să privim spre viitor cu încredere, având în vedere că vaccinurile sunt cele care ne-au protejat și au prelungit speranța de viață. La noi, dezinformarea a fost combătută mediatic de întreaga comunitate medicală și portughezii au înțeles că nu trebuie să susțină, să promoveze și să încurajeze mesaje împotriva sănătății și normalității”, a menționat viceamiralul Henrique Gouveia e Melo.