Anunțul momentului despre pensii! Nu pot fi majorate în mod diferit

Ministrul Muncii a declarat că pensiile nu pot fi majorate „în mod diferit”, deoarece acest lucru ar fi neconstituțional. Totodată, Marius Budăi a subliniat faptul că pensiile „sunt bazate pe contributivitate”.

„Dacă te raportezi la pensia minimă de 1.000 de lei și la cât sunt unele pensii în plată, da, ecartul este foarte mare. Trebuie să lucrăm la baza de jos a pensiilor, dar nu putem majora, cum am auzit multe idei, pensiile în mod diferit, pentru ca este neconstituțional, pensiile sunt bazate pe contributivitate. A, pot să vin cu masuri ca azi, de genul ridicării pragului venitului pentru compensarea medicamentelor. Cu măsuri de acest fel poți sa vii pentru cei de jos. Dar pensiile trebuie majorate la fel. Vorbesc de pensiile din sistemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Ce spune Marius Budăi despre salariul minim?

Guvernul a adoptat un act normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea acorda salariul minim pe economie lucrătorilor cu o vechime mai mare de doi ani la locul respectiv de muncă.

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi a decis să clarifice aspectul respectiv. Potrivit acestuia, salariul minim pe economie ar trebui să fie acordat doar persoanelor fără calificare, în contextul în care acesta este o măsură de protecție socială, conform Constituției României.

Totodată, ministrul a adăugat că în opinia sa, o persoană calificată nu merită să fie plătită cu un salariu minim, sperând ca și mediul de afaceri să înțeleagă acest aspect.

„Din punctul meu de vedere trebuie să plecăm de la Constituție. Salariul minim este o măsură de protecție socială, spune Constituția din România. Cred că salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare. Ne dorim un parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât prin măsurile pe care le avem prin programul de guvernare să sprijinim mediul de afaceri astfel încât lucrătorii să fie calificați, recalificați. Noi credem că o persoană calificată nu merită să fie plătită cu salariu minim”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.