De ce centrala nu se oprește?

Dacă o centrală termică nu se oprește în mod obișnuit, rețineți că puteți opri manual alimentarea ei, dacă este necesar, potrivit Seshomeservices.

Majoritatea centralelor moderne au un întrerupător pe care îl puteți opri pur și simplu pentru a opri încălzirea. Puteți opri caloriferele într-un sistem convențional, oprindu-le de la valvele TRV și de blocare.

Dacă trebuie să închideți centrala în caz de urgență, puteți opri alimentarea cu gaz a centralei și a casei. Dacă simțiți miros de gaz și bănuiți o defecțiune gravă, sunați imediat la serviciile specializate.

Iată cele patru motive principale pentru care încălzirea nu se oprește.

1. Termostatul este defect

centrala termica centrala electrica termostrat
SURSA FOTO: Dreamstime

Sarcina termostatului este aceea de a transmite temperatura aerului din locuință către centrală. Termostatele mai vechi iau forma unui cadran rotativ mic, în timp ce cele mai noi sunt LCD sau au un ecran tactil.

Termostatele sunt destul de simple. Setați temperatura dorită pe termostat, casa se încălzește, iar când se obține temperatura dorită, încălzirea se oprește.

Cu toate acestea, problemele de setări și defecțiunile pot împiedica termostatul să semnaleze centralei să se oprească. Dacă termostatul nu funcționează corect, este posibil ca centrala să nu se oprească.

Fixați termostatul la zero înainte de a încerca altceva și așteptați să vedeți dacă oprește încălzirea. Dacă nu, verificați cu atenție setările.

„Defecte ale degetelor” sunt comune la termostatele și programatoarele moderne cu ecran tactil, care au multe setări și opțiuni diferite. Dacă aveți un termostat inteligent pentru casă, verificați setările din aplicația pentru smartphone.

În primul rând, încercați să schimbați bateriile. Dacă acest lucru nu are niciun efect, este posibil ca termostatul să sufere de cablare defectuoasă sau să aibă un senzor defect.

Dacă este un termostat digital mai nou, resetați-l și începeți din nou.

Dacă l-ați instalat recent, parcurgeți din nou procesul de configurare.

2. Defecțiuni ale programatorului sau temporizatorului

Este posibil să aveți probleme cu programatorul sau temporizatorul centralei. Rețineți că programatorul și termostatul pot fi separate sau pot face parte din aceeași unitate.

În primul rând, verificați programatorul sau unitatea temporizatorului pentru a vă asigura că setările sunt corecte.

Ora ar trebui să se potrivească cu ora reală. De asemenea, puteți încerca să resetați întreaga unitate, dacă este posibil.

De asemenea, poate exista o problemă cu placa de circuit principal (MCB), ceea ce înseamnă că unitatea nu reușește să instruiască centrala să se oprească.

Un specialist va putea testa programatorul/temporizatorul/termostatele pentru a afla care dintre ele este de vină.

Programatorul/cronometrul poate fi în aceeași unitate sau poate fi separat.

Asigurați-vă că toate setările sunt corecte și că ora este potrivită.

Încercați să resetați unitatea și să formați din nou setările.

3. Probleme cu supapele

Centralele conțin supape motorizate care controlează debitul de apă caldă către sistemul de încălzire. Centrala comunică cu supapele și le spune să se închidă atunci când încălzirea este oprită. Cu toate acestea, dacă supapele au o problemă, centrala nu se va opri atunci când i se va cere acest lucru.

Supapele motorizate se pot rupe sau se pot bloca în poziția „deschisă”. Un inginer ar trebui să dea verdictul, spunând dacă supapa este problema. Înlocuirea supapei sau a componentelor acesteia ar trebui să rezolve problema.

4. Probleme cu cablarea centralei

Nu foarte des, circuitele interne ale cazanului se pot defecta. De exemplu, dacă apa intră în sistem printr-o scurgere, ar putea afecta circuitul electric, împiedicând centrala să oprească alimentarea cu apă caldă.

Dacă se întâmplă acest lucru, va afișa probabil un cod de eroare. Verificați acest cod de eroare din manualul cu instrucțiuni pentru a vă face o idee despre defecțiune. Dacă bănuiți o problemă electrică, va trebui să apelați la un specialist.