”Există o diferență importantă între randamentele ce pot fi obținute din investiții în România comparativ cu cele din Polonia și Cehia. Pe de altă parte, în ceea ce privește finanțarea bancară, termenii și condițiile s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din țările mai mature din Europa Centrală și de Est”, a declarat Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets în cadrul JLL Romania.

Nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piața industrial acestea sunt de 9%.

”În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, ușoare scăderi și pe birouri și retail, ceea ce se va traduce într-o creștere a prețurilor”, a declarat Silviana Petre Badea.

Tranzacţii mari

Volumul investiţiilor imobiliare înregistrate pe piaţa românească anul trecut este estimat de brokeri la aproape 900 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de cifrele din 2015. Volumul mai mare se datorează valorilor mai mari de tranzacţionare, în contextul în care numărul deal-urilor a fost uşor mai redus.

Bucureștiul a cumultat peste 70% din volumul total al investițiilor, mai puțin decât în 2015, tendinţă care arată o oarecare îmbunătățire a lichidității în orașele mari din ţară.  Tranzacțiile cu spații de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail și industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare.

Cele mai importante tranzacţii încheiate anul trecut au fost achiziția a 26,88% din acțiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro; achiziția P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiții al statului Singapore, în cadrul unei tranzacții pan-europene a P3; şi preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru un total de 100 milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacție cu un singur activ realizată în afara Bucureștiului, după criza economică.

Anul trecut a marcat intrarea unor nume noi pe piața imobiliară locală, fie prin achiziția unor platforme regionale, fie prin preluarea unor active individuale. Printre aceștia Logicor (divizia industrială europeană a Blackstone), GIC, PPF și Growthpoint.

7% din volumul regional

Volumul de investiţii imobiliare înregistrate în România reprezintă 7% din rezultatul Europei Centrale şi de Est, care a cumulat tranzacţii de peste 12,5 mld. euro în 2016. De altfel, creşterea de 42% a volumului de tranzacţii, comparativ cu 2015, a marcat cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007 încoace (15,81 miliarde de euro).

Anul 2016 a fost unul al recordurilor la nivelul majorității țărilor din regiune, în Cehia și Slovacia înregistrându-se maxime istorice, în timp ce volumele din Polonia, Ungaria și Europa de Sud-Est au avut de asemenea niveluri record.

Polonia a atras 36% din volumul investițiilor in regiune, aceasta fiind urmată de Cehia cu 29%, de Ungaria cu 13%, de regiunea Europei de Sud-Est – 8%, de Romania – 7% și de Slovacia cu 7%.