Piața românească de avocatură din acest an este estimată de către cei de la Dănilă, Petre și Asociații (DPA) la 180 milioane euro, mai puțin decât calculele făcute de presă, de 220 milioane euro. Piața se află în stagnare față de anul trecut, fiind modificate doar ponderile diferitelor domenii, cum ar fi scăderea sectorului imobiliar și creșterea insolvențelor.
„Pentru noi 2010 este totuși un an mai bun decât anul trecut, vom avea creșteri de circa 35% la nivelul societății de avocatură și de aproximativ 19% la nivel de grup”, a declarat Cristian Petre, partener DPA, care mai arată că ultimii ani au însemnat „multă muncă, bani puțini” după ce onorariile au fost reduse în medie cu 25%.
Pentru anul viitor DPA se așteaptă la o majorare a cifrei de afaceri cu 50% sau mai mult, în condițiile în care au fost lansate noi departamente, iar de anul viitor acestea vor funcționa la capacitate.
Una dintre zonele din care sunt așteptate creșteri este sucursala DPA din Bulgaria, deschisă recent și care are deja clienți. „Avem deja cinci societăți care se află deja în Bulgaria cu activități, care ne-au contactat pentru a le asigura servicii de contabilitate și consultanță juridică”, spune Cristian Petre, care adaugă și că sunt în discuții cu 12 companii din România, interesate să își relocheze activitatea în Bulgaria. DPA și-a deschis o sucursală la Ruse, cu o investiție de circa 10.000 de euro.
Principala problemă cu care se confruntă societățile autohtone în Bulgaria este limba, mai ales în condițiile în care se găsesc puțini vorbitori de română sau de engleză în țara vecină. Mai mult, toate actele și facturile trebuie traduse pentru a putea fi verificate în România, alfabetul fiind diferit (bulgarii utilizează alfabetul chirilic).
„Casele de avocatură sunt primele care se mută într-o țară pentru care există interes de relocare, iar companiile le urmează, fiindu-le astfel mult mai ușor să își deschidă afacerile, așa cum s-a întâmplat cu companiile din Germania și Olanda când au început relocarea în Rusia”, spune Luminița Dănilă, partener DPA. Pentru a ajuta companiile care doresc să se relocheze casa de avocatură oferă inclusiv spațiu temporar pentru sediul social și merge împreună cu clienții la vizionări de hale sau zone destinate activității.
Interesul companiilor românești pentru Bulgaria este dictat de fiscalitatea mai prietenoasă. Inclusiv ultimul avantaj fiscal major al României, cota unică de impozit de 16%, a fost surclasată de vecini, care au adoptat o cotă unică de 10%. „Noi nu dorim să încurajăm companiile să se mute în Bulgaria, însă este clar că urmărim interesele clienților noștri nu pe cele ale guvernului”, spune Cristian Petre.
„România are nevoie în primul rând de stabilitate legislativă, legile sunt modificate prea des și deloc în favoarea sectorului privat, iar aceasta se întâmplă pentru că legile nu sunt făcute de juriști și practicieni ci de oameni cu o altă pregătire”, arată Lumința Dănilă.