O tornadă de scurtă durată a fost observată în județul Tulcea, într-o zonă nelocuită, dar vizibilă de la distanță. Fenomenul a fost însoțit de un mesaj RO-Alert, transmis de autorități ca măsură preventivă. Imaginile surprinse de martori au stârnit îngrijorare în rândul populației și au atras atenția meteorologilor.
Tornadă în Tulcea – coloana de aer a ridicat praful și a panicat localnicii
Un fenomen atmosferic rar a luat prin surprindere locuitorii din sud-estul României. În județul Tulcea, o coloană de aer în rotație puternică a generat un vârtej care a ridicat praf și a creat o imagine spectaculoasă, dar în același timp alarmantă.
Imaginile au fost capturate de martori și distribuite rapid pe rețelele sociale. Autoritățile au reacționat prompt și au transmis un mesaj RO-Alert, avertizând populația asupra vremii extreme din zonă.
Meteorologii spun că astfel de fenomene sunt rare, dar nu imposibile în România. Deși tornada a avut o durată scurtă de viață, forța și viteza vântului au fost impresionante. Zona în care s-a produs nu este locuită, dar riscurile unui astfel de episod sunt reale și nu pot fi ignorate.
ANM: „Fenomenul este specific trombelor de uscat, dar extrem de periculos”
Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat în direct la Digi24 că fenomenul observat în Tulcea se apropie de definiția unei tornade, dar este mai degrabă o „trombă de uscat”. Aceste manifestări apar în condiții speciale de instabilitate atmosferică și pot avea efecte serioase.
„Așa cum spunem întotdeauna, în zona țării noastre, tornadele sunt consecința unei instabilități atmosferice deosebit de accentuate, deci este oarecum extrema de manifestare a sistemelor convective care generează instabilitatea”, a precizat Georgescu.
Ea a subliniat că deși aceste fenomene sunt rare, ele pot apărea oriunde există condiții favorabile. Solul fără vegetație și diferențele mari de temperatură între straturile inferioare și cele superioare ale atmosferei contribuie decisiv la formarea acestor vârtejuri.
„Este un fenomen la limita definiției tornadei în întregul sens al cuvântului. Mai degrabă se încadrează în categoria trombelor de uscat.
Sigur, un aspect spectaculos, pentru că a antrenat mult praf din straturile joase și, evident, vântul acolo în rotirea lui a avut viteze mari. Și sigur, seamănă panică, pentru că trebuie să ne ferim”, a mai spus ea.
Tornadele pot apărea din senin: „Trebuie să ne ferim, nu să le filmăm”
Specialiștii avertizează că dorința de a filma sau fotografia o tornadă poate pune vieți în pericol. „Întotdeauna când vedem apropierea unei tornade… trebuie să ne asigurăm totuși că suntem într-un loc ferit de pericol”, a spus Florinela Georgescu.
Meteorologii recomandă evitarea expunerii directe la astfel de fenomene. Trombele de uscat, deși mai scurte ca durată, pot apărea rapid și cu forță mare.
„Întotdeauna când vedem apropierea unei tornade, deja formată sau în devenire, și avem marea dorință de a o fotografia, de a o filma, trebuie să ne asigurăm totuși că suntem într-un loc ferit de pericol”, a spus Florinela Georgescu.
Vremea instabilă continuă: urmează noi episoade periculoase
Această perioadă a anului este cunoscută pentru instabilitatea atmosferică accentuată, mai ales în sud-estul României. Florinela Georgescu amintește că tornada de la Dragalina, din aprilie 2019, s-a produs în condiții similare.
„Este, iarăși, o caracteristică a trombelor de uscat. Timpul scurt de viață, dar se poate forma oriunde întâlnește condițiile favorabile.
Un sol care acum, în unele zone, este încă negru, deci fără vegetație, ceea ce favorizează o diferență importantă de temperatură în stratul cel mai jos, deci în apropierea solului, mult mai cald decât în straturile de mai sus. Sunt favorizate mișcările acestea verticale și rotaționale foarte intense.
Să ne amintim de tornada de la Dragalina, care a fost în 30 aprilie 2019. Cam tot în această perioadă a anului și tot în partea de sud-est a teritoriului, o zonă predispusă pentru astfel de fenomene”, a spus e.
În ultimele zile, pe lângă tornade, au fost semnalate episoade de grindină cu gheață de dimensiuni mari. ANM anunță că instabilitatea va continua și în orele următoare, cu fenomene violente mai ales în sudul și centrul țării.
„Mai durează astăzi și la noapte, când așteptăm din nou, pe arii extinse, fenomene de instabilitate, în special în partea de sud și de centru a teritoriului. După care, de mâine, mai puține precipitații, dar vremea intră într-un proces de răcire accentuată”, a adăugat Georgescu.
Avertizare de vreme severă emisă de ANM pentru jumătate din țară
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată valabilă pentru 22 de judeţe și București. Sunt anunțate averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Rafalele vor atinge viteze de 50–70 km/h în zonele vizate de fenomenele severe. Cantitățile de apă pot ajunge, local, la 30–50 l/mp într-un interval scurt de timp. Pe alocuri vor fi posibile vijelii și căderi de grindină.
În Capitală sunt prognozate înnorări, mai accentuate în a doua parte a zilei și noaptea. Se vor semnala averse însoțite de descărcări electrice și vânt cu intensificări (aprox. 50 km/h).
Cantitățile de apă vor fi de 10–15 l/mp, iar temperatura maximă nu va depăși 22 de grade. Minimele se vor situa în jurul valorii de 11–12 grade Celsius. Avertizarea este valabilă din 8 mai, ora 14.00, până pe 9 mai, ora 03.00.
Totodată, ANM menţine în vigoare o informare meteo până vineri, ora 10.00, pentru cea mai mare parte a țării. Sunt prognozate averse torențiale, intensificări ale vântului, descărcări electrice și izolat grindină.
În zonele montane înalte, la peste 1500 m, vor fi precipitații mixte și depuneri de zăpadă, mai ales în nordul Carpaților Orientali.