Suma cumulată a primilor 10 cei mai mari datornici la bugetul de stat la 31 decembrie 2012 se ridică la 3,3 miliarde de lei (aproximativ 742 milioane de euro, la cursul mediu anual leu-euro). Conform datelor centralizate de Capital, valorea datoriilor companiilor prezente în “Topul ruşinii”  au scăzut cu 1,8 miliarde de lei faţă de valorea raportată în urmă cu un an. La finele lui 2011, suma datoriilor se ridica la 5,11 miliarde de lei. Menţionăm că la finele anului 2010, datoriile cumulate a primilor 10 restanţieri era de 4,2 miliarde de lei.

Revenind la situaţia de la finele anului trecut şi făcută publică recent de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF),  (descarcă aici lista contribuabililor mari care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat la data de 31.12.2012) liderul “Topului ruşinii” este Compania Naţională a Huilei Petroşani cu 1,35 miliarde de lei (304 mil. euro). Faţă de valoarea raportată în urmă cu un an, datoria CNH a scăzut cu aproape 600 milioane de lei. Locul secund este deţinut de Galaxy Tobacco cu 537 milioane de lei. Conform datelor prezentate de ANAF, la 31 decembrie 2011, compania nu mai era prezentă în TOP 10, având o restanţă care se ridica la doar 61,8 milioane de lei. În urmă cu doi ani, compania deţinea tot poziţia a doua cu 919 milioane de lei. În decursul celor doi ani au existat mai multe litigii între Fisc şi companie legată datoriile mai vechi deţinute de fosta Societate Naţională a Tutunului Românesc.

Podiumul este întregit de CFR Marfă, companie pe care statul român vrea să o privatizeze în prima parte a acestui an. Datoria companiei către bugetul de stat se ridica la finele anului trecut, conform datelor ANAF, la 411 milioane de lei. Cel mai probabil, datoriile companiei urmează să fie şterse sau convertite în acţiuni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, anunţând ieri că are în intenţie ca CFR Marfă să intre în procesul de privatizare cu datorii cât mai mici aşa încât să fie atractivă investitorilor interesaţi. De altfel, ieri, în cadrul CSAT, a fost aprobat procesul de privatizare al CFR Marfă.

Următoarea companie aflată pe lista neagră este CFR SA, cu o datorie restantă de 385 milioane de lei. În urmă cu doi ani, CFR SA deţinea medalia de bronz cu o datorie de 852 de milioane de lei, iar la finele lui 2011 era cap de listă, depăşind chiar şi CNH, aşa cum se poate observa din tabelele de mai jos.

Locul cinci este deţinut de European Food, companie deţinută de fraţii Micula. Datoria totală la 31 decembrie însuma 220 de milioane de lei. Pe următorul loc a intrat Rompetrol Downstream cu o restanţă de 131 milioane de lei. Compania care face parte din grupul Rompetrol, controlat de KazMunaiGaz, a intrat pe lista datornicilor la bugetul de stat din toamna anului trecut, aşa cum am arata Capital în luna octombrie 2012. Atunci reprezentanţii companiei ne-au explicat că "sumele menţionate ca reprezentând creanţe bugetare datorate de Rompetrol Downstream sunt o parte din valoarea amenzii aplicate de Consiliul Concureţei prin decizia din decembrie 2011".

Top 10 este întregit de companii de stat. Poşta Română se află pe locul 7 cu restanţe care se ridicau la finele anului trecut la 102 milioane de lei, aproximativ 80 de milioane reprezentând neplata unor taxe şi impozite. În cazul Poştei Române, oficialii ANAF menţionează că “au fost acordate înlesniri la plată”.