Oraşele care găzduiesc aceste locuinţe de lux beneficiază şi ele de pe urma atragerii unora dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, crescându-şi prestanţa de metropole globale. Dar chiar dacă aceste locuri au prestigiu, ele nu au terenuri nelimitate, motiv pentru care moda în ultimii ani a fost construcţia pe verticală, în speranţa că investitorii cu dare de mână vor plăti preţuri până la cer pentru o privelişte de top.

Iată primii cinci cei mai scumpi zgârie-nori cu locuinţe din lume şi preţurile record la care vând.

Meier-on-Rothschild Tower, 39 mil. euro
Tel Aviv

Piaţa de lux din capitala Israelului a crescut cu 75,4% în ultimii cinci ani, iar Shari Arison, una dintre puţinele femei miliardar din Orientul Mijlociu, a cumpărat recent un apartament în acest turn de 47 de etaje. Proiectul a înregistrat vânzări în valoare de peste 1,3 mld. euro până acum, iar penthouse-ul este pe piaţă la un preţ de 39 mil. euro.

Antilia, 880 mil. euro
Mumbai

Aceasta este singura proprietate din top deţinută de o singură persoană, adică magnatul indian Mukesh Ambani, a cărui avere este estimată la 23 mld. dolari. Botezată după numele unei insule imaginare din Oceanul Atlantic, clădirea are 27 de etaje, dar luând în considerare înălţimea tavanului dublu, este aproape de înălţimea unei clădiri cu 40 de etaje. Are trei heliporturi şi grădini plutitoare, iar revista Forbes îi estimează valoarea la 1 mld. dolari.

One57, 92 mil. euro
New York

Imobilul situat în buza Central Park are o înălţime de 300 de metri. Penthouse-ul din vârful turnului de 90 de etaje are şase dormitoare, un spa, cinema şi bibliotecă. Cu o suprafaţă de 1.000 mp, locuinţa a fost vândută cu peste 100 mil. dolari la începutul acestui an.

Odeon Tower, 329 mil. euro
Monaco

Amplasat în inima celui mai scump oraş din lume, după datele consultanţilor de la Knight Frank pe 2015, acest zgârie-nori înalt de 170 de metri oferă locuitorilor săi înstăriţi o privelişte impresionantă la marea Mediterană. Penthouse-ul are o piscină cu tobogan, spa şi un club de noapte, iar preţul său este de 329 mil. euro.

One Hyde Park, 192 mil. euro
Londra

Această dezvoltare de lux localizată în cartierul Knightsbridge din Londra găzduieşte magazine precum Rolex, McLaren Automotive şi Abu Dhabi Islamic Bank, precum şi 86 de apartamente care au fost scoase pe piaţă la un preţ de circa 27 mil. euro fiecare. Imobilul include privelişte asupra Hyde Park şi room-service oferit de hotelul de cinci stele alăturat, Mandarin Oriental. Un om de afaceri din Estul Europei se pare că a cumpărat anul trecut penthouse-ul pentru 192 mil. euro.

SURSA: City A.M.