Societăţile de asigurare din România s-au protejat, în 2012, mai mult decât au făcut-o în anii precedenţi. Ele au cumpărat mai multă reasigurare, au constituit ceva mai multe rezerve şi, în plus, au ales să păstreze o parte mai mare a activelor în cash. Unele societăţi au înregistrat chiar creşteri spectaculoase, cel puţin în ceea ce priveşte reasigurarea. Ca pondere în totalul subscrierilor, se poate observa o creştere a primelor cedate în reasigurarea faţă de 2011, de la 20% la peste 26%.
Cu mult peste această medie se situează Uniqa Asigurări care cedează aproape jumătate din primele brute. Dintre celelalte societăţi de asigurare mari aparţinând grupurilor străine, Omniasig a mai apelat la reasigurare în exact aceeaşi pondere ca în 2011.
Pe de altă parte, cea mai mare creştere anuală o regăsim la Astra Asigurări, care a şi fost liderul pieţei în ceea ce priveşte primele brute subscrise în ultimii trei ani. Societatea cu capital românesc a ajuns să cedeze aproximativ 29% din primele brute, cu puţin peste media pieţei. La coada clasamentului, cu o pondere neglijabilă a reasigurării se situează două dintre societăţile cele mai active pe zona RCA şi, în cazul uneia dintre ele şi pe segmentul asigurărilor de locuinţă.
Este vorba despre Groupama şi Euroins cu doar 9,2%, respectiv 8,8% din portofoliu reasigurat. Prin reasigurare, societatea din România transferă o parte a riscurilor, dar şi a beneficiilor, către o altă companie.
Societatea locală apelează la reasigurător cu acelaşi scop cu care noi apelăm la societatea de asigurare, adică pentru a cumpăra protecţie. Cea mai mare parte a primelor cedate în reasigurare sunt în zona auto şi în cea a asigurărilor de locuinţă.   

Cash mai  mult, dar neglijabil
Nivelul rezervelor, ca pondere în totalul primelor brute subscrise, nu diferă foarte mult în cazul celor mai importante zece societăţi de asigurare din România. Ceea ce diferă însă, este tipul activelor cu care sunt acoperite aceste rezerve. Ideal ar fi, ca ele să fie acoperite cu bani cash sau cu alte active care pot fi lichidizate rapid, în cazul în care societatea trebuie să facă o plată majoră neaşteptată. Totuşi, potrivit datelor ASF, în 2012, doar circa 11% din rezerve erau acoperite cu cash. Şi în acest caz, există diferenţe semnificative de la o societate la alta.
Ca pondere în totalul activelor, în medie, cash-ul nu ocupă mai mult de 2%. Dintre numele importante, se remarcă pozitiv Carpatica şi Omniasig. În rest, cam toată lumea este sub medie.

11% din totalul activelor cu care societăţile de asigurare acoperă rezervele tehnice era reprezentat de numerar în bănci sau în casierie