Banca Națională a României (BNR) a anunțat că profitul total raportat de cele 32 de bănci din sistem a atins suma de 14 miliarde de lei. Acest lucru evidențiază o creștere de 35% față de anul precedent. În ceea ce privește profitul pe bancă în mod individual, acesta a înregistrat creșteri cuprinse între 14% și 50%.

Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank se află în fruntea clasamentului.

Acestea au câștiguri cumulate de aproximativ 6,7 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate din întregul profit al băncilor din România.

Topul celor mai profitabile bănci din România

În continuare, în topul celor mai profitabile bănci se află BRD și ING Bank. Cele cinci instituții bancare enumerate au acumulat în total aproape 10 miliarde de lei în profit.

Principalul motor al câștigurilor pentru bănci este reprezentat de dobânzile la credite. În cazul leului, aceste dobânzi au rămas la niveluri ridicate în anul precedent, chiar dacă inflația a înregistrat o scădere semnificativă de la 14,5% în martie la 6,6% în decembrie 2023.

Banca transilvania
Banca Transilvania / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă cu scăderea dobânzilor

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, a vorbit pe acest subiect. El a spus că, în ceea ce privește scăderea dobânzilor bancare, este dificil de prezis. Acesta a arătat că există o dinamică între Guvern și Banca Națională.

„Banca Națională spune că nu poate să reducă dobânda de politică monetară (orientativă pentru băncile comerciale, n.r.), pentru că inflația este încă ridicată”, a spus acesta.

El a explicat că, pe de altă parte, Guvernul contribuie la creșterea inflației prin introducerea de impozite și taxe.

„Ați văzut, legat de acciză, și creșterea prețurilor la carburanți. Și atunci băncile profită de această situație. Cine pierde? Pierd foarte multe firme românești, care se împrumută la băncile din România, precum și populația care are credite”, a spus Gheorghe Ialomițianu.

Salt Bank, primul neobank 100% românesc

Trebuie amintit că din 4 aprilie, românii care adoptă serviciile bancare digitale au primit o veste extraordinară. Prima bancă digitală complet românească a fost lansată. Ea este deținută în întregime de către Grupul Financiar Banca Transilvania.

Salt Bank, primul neobank 100% românesc, a fost oficial introdus pe piața din România. Cu sediul în țară, această instituție financiară este deținută integral de Grupul Financiar Banca Transilvania, cea mai importantă bancă din țară.

Salt Bank oferă clienților săi oportunitatea excepțională de a deveni fondatori și, ulterior, acționari ai băncii, în cazul unei eventuale listări la bursă.