VisualCapitalist prezintă un top 10 al țărilor considerate cele mai mari producătoare de grâu din lume.

După orez și porumb, grâul este a treia cea mai produsă cereală – la nivel mondial și a doua cea mai produsă pentru consumul uman. Având în vedere importanța grâului în sistemul global alimentar, orice impact asupra producătorilor majori, cum ar fi secetele, războaiele sau alte diferite evenimente, riscă să aibă consecințe devastatoare pentru întreaga lume.

Cei mai mari producători de grâu din lume

Datele prezentate de site-ul Visualcapitalist se bazează pe producția globală de grâu din ultimii 20 de ani. Deși peste 80 de țări din întreaga lume sunt producătoare de grâu, cea mai mare parte a producției globale provine din câteva țări, potrivit datelor furnizate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Iată care sunt primele 10 țări producătoare de grâu din întreaga lume, pe baza randamentului, în tone, din perioada 2000-2020.

China, cel mai mare producător de grâu din lume, cu peste 2,4 miliarde de tone

China, cel mai mare producător de grâu din lume, a produs peste 2,4 miliarde de tone de grâu în ultimele două decenii, reprezentând aproximativ 17% din producția totală, între anii 2000-2020.

Majoritatea grâului produs în China este folosit pe plan intern, acoperind cererea de alimente, tot mai mare, a țării. China este cel mai mare consumator de grâu din lume: în 2020/2021, țara a reprezentat aproximativ 19% din consumul global de grâu.

A doua țară producătoare de grâu este India. În ultimele două decenii, India a produs 1,8 miliarde de tone, adică 12,5% din grâul mondial. Ca și China, India păstrează cea mai mare parte a grâului pe piața internă din cauza cererii semnificative de alimente în întreaga țară.

Rusia, al treilea producător mondial de grâu, este și cel mai mare exportator global de grâu. Țara a produs 1,2 miliarde de tone și a exportat grâu în valoare de peste 7,3 miliarde de dolari în 2021, reprezentând aproximativ 13,1% din totalul exporturilor de grâu în acel an.

SUA, pe locul 4, cu 1,2 miliarde de tone

Pe locul 4 se află SUA, care a produs, în perioada 2000-2020, 1,2 miliarde de tone, urmată de Franța, țară a cărei producție de grâu a fost de 767 milioane de tone de grâu, reprezentând aproximativ 5,4% din producția totală, între anii 2000-2020. Urmează Canada, cu o producție de 571 milioane tone de grâu, iar pe locul 7 se află Germania, cu o producție de 491 milioane tone, reprezentând 3,5% din producția totală. Topul este completat de Pakistan, cu 482 milioane tone, Australia – 456 milioane tone și Ucraina, cu 433 milioane tone.

Impactul războiului asupra pieței globale de grâu

Deoarece Rusia și Ucraina sunt, ambele, mari producătoare de grâu la nivel mondial, conflictul în curs dintre cele două țări a cauzat perturbări masive pe piața mondială a grâului.

Conflictul a avut un impact semnificativ și asupra industriilor adiacente. De exemplu, Rusia este unul dintre principalii furnizori de îngrășăminte din lume, iar conflictul a dus la o penurie globală de îngrășăminte, care ar putea duce la penurie de alimente la nivel mondial.

Pe măsură ce rezervele de alimente au scăzut și prețurile au crescut, mai multe țări producătoare de alimente au răspuns prin restricții sau chiar prin interzicerea exportului de alimente de bază și a îngrășămintelor.

Datele Băncii Mondiale arată că, la începutul lunii iunie, 34 de țări au impus restricții la export pentru unele alimente și îngrășăminte.