Întrebat ce ar dori să se schimbe în regiune într-un termen de trei ani, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al IFC a răspuns "participarea sectorului privat la infrastructură, prin privatizare, PPP sau orice altceva, este mult mai eficient."

Oficialul IFC a afirmat, în cadrul conferinţei, că atunci "când comparăm această parte a lumii cu alte regiuni emergente ale lumii, observăm că în regiune competitivitatea este destul de scăzută, productivitatea muncii este destul de scăzută, iar abilitatea ţărilor de a implementa proiecte de infrastructură este şi mai scăzută".

Pentru a ameliora situaţia, a spus Tomasz Telma, guvernele trebuie să acţioneze, printre altele, pentru "pregătirea capacităţii de a derula proiecte de infrastructură, crearea unui climat bun pentru IMM-uri, crearea de oportunităţi pentru ameliorarea educaţiei şi a productivităţii muncii".

Directorul pentru Europa şi Asia Centrală a IFC a mai spus că înţelege reticenţa guvernelor de a scoate la privatizare unele dintre companii, care nu sunt atât de atractive pe cât se crede şi că din perspectivă socio-politică acest lucru este o provocare.

"Privatizarea nu trebuie să fie neapărat o vânzare a unor bunuri de valoare strategică, ci este vorba despre modul în care sunt alocate resursele şi cum sunt manageriate. În special în ceea ce priveşte infrastructura, este multă experienţă în sectorul privat care poate fi valorificată", a mai afirmat Tomasz Telma.

Conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe' se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv la Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul reuneşte peste 300 de participanţi, care dezbat şi analizează provocările şi oportunităţile pe care le prezintă economiile din sud-estul Europei.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: