Minerii și energeticienii nemulțumiți de cuantumul pensiilor calculate în bazele Legilor nr.197/2021 și nr. 74/2022 beneficiază de susținerea Federației Naționale a Muncii să dea în judecată Casa de Pensii, până acum strângându-se 1.400 de acțiuni în instanță. Foștii angajați ai CE Oltenia pot apela, de asemenea, la Asociația Pensionarilor, condusă de Ion Popescu, fostul lider sindical de la Cariera Jilț. Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a transmis, la rândul său, că îi va ajuta pe aceștia să câștige drepturile în instanță.

Primele decizii în proces vor apărea în lunile decembrie-ianuarie

Potrivit președintelui Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaică, primele decizii în procesele intentate împotriva Casei de Pensii, pe Legile nr.197/2021 și nr.74/2022 ar putea apărea în lunile decembrie-ianuarie.

“Ei spun că, în decembrie-ianuarie, vor fi primele decizii la procese, pentru că va dura un pic. Sunt multe documente, pentru că, acum, nu vom mai merge pe pensionare, pe tarifare, cerem alte lucruri, se cere situația concretă, tot, prime, tot. Tot avocații ne-au spus că n-au fost calculate bine nici pe Legea 74, și-au dat seama că n-a fost împărțit cum trebuie punctul de pensie pe perioadele acelea în care s-a câștigat grupa specială. Adică, au calculat la fel pe toată perioada, indiferent că ai avut condiții speciale sau deosebite. Eu trebuia să ajung, să zicem la 7000 de lei și ceva, dacă se recunoștea perioada aceea. Deci, s-a împărțit la 35, nu la 25, mai câștiga omul ceva. De cei care au pensii de sute de mii, câte 3 pensii, nu se sperie nimeni, se sperie de un miner care ar avea 7000 de lei pensie”, a declarat acesta, potrivit gorjonline.ro.

CE Oltenia

Minerii și energeticienii de la CE Oltenia au dat în judecată Casa de Pensii

Mai mulți mineri și energeticieni sunt nemulțumiți de pensiile pe care le primesc. După 35 de ani de muncă în condiții care nu sunt tocmai ușoare, ei primesc pensii de până în 4.000 de lei și se plâng că instituția responsabilă, respectiv Casa de Pensii, nu le calculează corect pensiile, neluând în calcul anumite elemente prevăzute prin lege..

Pe fond, aproape 200 de foști mineri au cerut ajutorul Asociației Pensionarilor din mineri și Energie „Mereu împreună” pentru a putea da în judecată Casa de Pensii.

Cei care au făcut acest demers doresc să primească beneficiile pe care Legea 197 le oferă.

Fostul lider sindical de la Cariera Jilț, Ion Popescu, a precizat că toți cei care au cerut ajutorul Asociației Pensionarilor din mineri și Energie „Mereu împreună” doresc să primească beneficiile oferite de Legea 197, așa cum și alți pensionari au parte de ele.

“Sunt în Târgu-Jiu, vin colegii cu dosarele pe care le completăm în contract cu Casa de avocatură. Am ajuns la aproape 200 de dosare, până acum, în Asociația Pensionarilor din Minerit și Energie. Oamenii solicită exact ce prevede Legea 197, să se aplice beneficiile.

Așa cum s-au aplicat în țară beneficiile la colegii pensionari, așa să se aplice și la noi. Deci, să se aplice unitar în toată țara, nu că într-o parte a țării se aplică, iar în Oltenia nu vor să aplice beneficiile Legii 197, așa cum a fost formulată, promulgată, cum s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție.

De exemplu, am colegi care au ieșit cu pensii sub 4000 de lei, foarte mulți, și e normal să fie nemulțumiți, după 35 de ani de muncă în condițiile pe care le știm din carieră și termo”, arată Ion Popescu.