Mai mulți civili au fost uciși la Odesa

Rusia a tras rachete și a lansat drone asupra unor ținte din Ucraina în primele ore ale zilei de sâmbătă, ucigând trei civili în orașul Odesa de la Marea Neagră. De asemenea, autoritățile de la Kiev au anunțat că a fost lovit și un aerodrom militar din regiunea centrală Poltava.

Atacurile, în care a fost ucis și un tânăr de 29 de ani în regiunea nord-estică Harkov, potrivit oficialilor, au fost cele mai recente dintr-o serie de lovituri efectuate în timpul nopții, pe care Rusia le-a intensificat în contextul în care Kievul se pregătește pentru o contraofensivă majoră.

Forțele aeriene au declarat că atacurile au implicat opt rachete lansate de la sol și 35 de drone de atac. Unitățile de apărare aeriană au reușit să doboare 20 de drone și două rachete de croazieră.

„Ca urmare a luptei aeriene, resturi de la una dintre drone au căzut pe un apartament din cadrul unui bloc înalt, provocând un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din sud, Natalia Humeniuk, despre atacul de la Odesa.

Pompierii s-au luptat peste noapte pentru a stinge incendiul din blocul de 10 etaje dintr-o zonă rezidențială a orașului, au arătat imaginile difuzate de armată. Lumina dimineții a scos la iveală și un crater deschis în pământ, lat de câțiva metri, lângă clădirea avariată și lângă un loc de joacă pentru copii, a declarat un fotograf al Reuters.

Cel puțin 27 de persoane au fost rănite

Trei persoane au fost ucise, inclusiv un cuplu care locuia la etajul opt al clădirii și un bărbat care se afla afară în momentul atacului, au declarat autoritățile. Cel puțin alte 27 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite, au declarat serviciile de urgență ucrainene.

Primul atac cu dronă a avut loc în jurul miezului nopții și a fost urmat de alte trei. Sirenele de raid aerian au sunat în mod repetat pe parcursul nopții.

De asemenea, Rusia a lansat drone și rachete balistice și de croazieră asupra regiunii Poltava, provocând „unele daune infrastructurii și echipamentelor” la aerodromul militar Mirhorod, a declarat guvernatorul regional.

Zece drone au atacat două zone din regiunea Kharkiv, care se învecinează cu Rusia și se află pe linia frontului, rănind un bărbat de 39 de ani și ucigând o altă persoană, a declarat guvernatorul Oleh Sinehubov.

De asemenea, Ucraina a doborât două drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, unde nu au fost raportate pagube, a declarat guvernatorul acesteia, Serhi Lisak.