Germania nu renunţă la contactul cu Rusia, în plin război.

Olaf Scholz are de gând să discute din nou, în curând, cu Vladimir Putin

Anunţul a venit din partea cancelarului de la Berlin, Olaf Scholz, care spune că are de gând să menţină contactul cu preşedintele Vladimir Putin, cu care urmează să discute „curând”.

Cancelarul federal al Germaniei a mai spus că a discutat cu Putin şi la foarte puţin timp după ce acesta a ordonat invazia asupra Ucrainei, în luna februarie a anului trecut, notează agenţia DPA.

„Intenţionez să fac din nou acest lucru curând”, a declarat Olaf Scholz sâmbătă, 10 iunie, în timp ce se afla la Nürnberg pentru cel de-al 38-lea Congres al Bisericii Protestante Germane.

O condiţie obligatorie pentru pace în Ucraina

Liderul Guvernului de la Berlin a mai vorbit şi despre condiţiile pentru pace în Ucraina. Pentru a se ajunge la „o pace corectă”, Rusia trebuie să-şi retragă mai întâi trupele, a precizat Olaf Scholz.

„Acest lucru trebuie să fie înţeles”, a adăugat acesta.

Răspunzând câtorva apeluri din sală privind negocierile, Olaf Scholz a mai declarat: „Negocierile sunt ok. Problema este cine negociază cu cine şi în legătură cu ce.”

Cancelarul german a spus că Germania are stabilite în continuare aceeaşi poziţie cu privire la războiul din Ucraina şi menţionează că escaladarea conflictului ar trebui neapărat prevenită.

„Este corect să acţionăm în mod coordonat în tot cea ce facem. Să analizăm fiecare pas şi să nu mergem singuri. Respectăm acest principiu de la bun început”, a afirmat Olaf Scholz.

Cancelarul german a mai declarat că frontierele la nivel european nu pot fi modificate cu forţa.

Macron îi aşteaptă la Paris pe Olaf Scholz și Andrzej Duda, pentru a discuta despre Ucraina

Reamintim că luni, 12 iunie, Olaf Scholz și președintele Poloniei, Andrzej Duda, sunt așteptați să meargă la Paris pentru discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează Politico.eu.

Discuţiile dintre cei trei să vor concentra pe presiunile Ucrainei pentru aderarea la NATO și pe garanțiile de securitate din partea aliaților înainte de summitul NATO din iulie.

Săptămâna trecută, Macron a cerut ca Ucrainei să i se ofere garanții de securitate „puternice, concrete și tangibile” și a susținut că Ucrainei ar trebui să i se ofere „o cale spre aderarea (la NATO – n.r.)”, în timpul unui discurs la Bratislava.

Totuşi, Olaf Scholz a părut să dea o notă mai precaută, afirmând joia trecută că accentul nu ar trebui să fie pus pe aderare, ci pe „modul în care noi, ca indivizi, putem sprijini Ucraina”.