Conform oamenilor de știință, care au făcut un raport ce evaluează impactul schimbărilor climatice şi al poluării asupra sănătăţii, românii sunt printre cei mai afectați europeni din cauza particulelor nocive din aer, dar și maghiarii și polonezii nu sunt foarte departe.

Astfel românii ajung să piardă și opt luni din viață din cauza poluării, cifră care ne poziționează peste media europeană de 5,7 luni.

Schimbările climatice afectează deja sănătatea oamenilor prin creşterea numărului de fenomene meteorologice extreme şi exacerbarea poluării aerului. Se trage astfel un semnal de alarmă că, în cazul în care nu se vor lua măsuri, impactul acestora ar putea împovăra o întreagă generaţie cu boli de-a lungul vieţii.

Autorii studiului consideră că eliminarea graduală a centralelor pe cărbune, folosirea transportului în comun dar și dietele bazate pe recoltele agricole de sezon sunt foarte importante. Aceștia mai spun că sănătatea publică ar trebui să reprezinte o prioritate pentru guverne iar combaterea poluării este soluția.