Pentru iubitorii de carne, baconul a devenit nelipsit din bucătărie darorită aromei speciale. Este simbolul universal pentru un mic dejun sățios și este incredibil de ușor de gătit. Pe farfurie stă cel mai bine alături de omletă și de o felie de pâine prăjită și omletă.

Bacon-ul adevărat este maturat, nu făcut în saramură. Oricât de bune ar fi cărnurile ţinute în saramură, nu este cazul acestui baconului, care are nevoie să stea în sare şi zahăr pentru a-şi întări textura. Ideea nu este să devină mai moale sau mai uşor de mestecat, scrie Tastingtable.

Puțini știu însă că există unele greșeli pe care le fac cei care aleg să gătească bacon. Iată care sunt acestea:

Tigaia nu trebuie încinsă! Și nici nu e nevoie de ulei!

Majoritatea preparatelor prăjite necesită încingerea tigăii (de obicei cu un anumit tip de ulei) și apoi adăugarea produsului. Deși ați putea presupune că trebuie să încingeți tigaia înainte de a pune baconul, nu este cazul.

Experții insistă că cel mai bun bacon se face într-o tigaie rece. Lăsând fâșiile de bacon să se încălzească împreună cu tigaia reducem riscul de ardere a lor. Astfel, ne asigurăm și că părțile grase nu devin prea cauciucate.

De asemenea, nu trebuie să adăugați mai întâi ulei în tigaie. Baconul are suficientă grăsime pentru a nu se lipi de fundul tavii. Dacă utilizați o tigaie din fontă, puteți preveni lipirea baconului adăugând o jumătate de lingură de ulei.

Nu aruncați grăsimea rămasă după prăjire

Toată lumea știe că untura are o numeroase utilizări în gătit și chiar în afara bucătăriei. În plus, anumite mâncăruri gătite cu untură sunt de sute de ori mai gustoase decât cele preparate cu ulei.

Nu doar că puteți folosi restul de grăsime rămas după prăjirea baconului ca înlocuitor pentru ulei sau unt în alte rețete, dar poate fi utilizat inclusiv pentru a face lumânări. De asemenea, nu faceți greșeala de a turna restul de grăsime în chiuveta din bucătărie.

Puneți grăsimea rămasă într-un borcan. Astfel, o veți putea folosi la un viitor preparat, pentru a-i da un gust mai bun!

Încercați și la cuptor

Este greșită ideea că baconul este mai gustos doar când este gătit într-o tigaie. Dacă vreți să pregătiți o cantitate mai mare de omletă cu bacon slănină, cuptorul este cu siguranță cea mai bună metodă pentru porții mai mari.

Pentru un bacon delicios copt la cuptor este nevoie de o tavă și hârtie de copt. Asta va permite grăsimii să picure pe pergament, iar rezultatul va fi o slănină crocantă.

Nu prăjiți niciodată la foc mare!

Experții spun că nu este bine să folosim un foc prea mare când prăjim bacon. Baconul gătit la foc mare nu se va face suficient de lent și tot ce vom obține vor fi niște fâșii cauciucate. Cel mai bine este să lăsați baconul la foc mediu sau mediu-scăzut.

Nu-l prăjiți imediat după ce l-ați scos din frigider

Deși poate fi tentant să aruncați imediat baconul în tigaie, direct din frigider, nu e o idee bună. Ideal ar fi să scoateți baconul de la frigider și să-l lăsați să se odihnească pe blat timp de aproximativ 15 până la 20 de minute pentru a ajunge la temperatura camerei. Se gătește mai bine în acest fel!

Adăugați apă!

Conform Cooks Illustrated, adăugarea apei în tigaie ajută la frăgezirea cărnii de porc. Această metodă asigurară o temperatură scăzută și o perioadă lentă de gătire, ideală pentru a face bacon. În plus, baconul este mai puțin predispus să se ardă cu această tehnică în timp ce apa se evaporă.