Barbara F Walter spune că analiza aplicată altor țări arată că America a „intrat pe un făgaș foarte periculos”. Analiza sa vine pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la prăpastia creată în societate de refuzul fostului președinte Donald Trump de a accepta înfrângerea în alegerile din 2020, scrie The Guardian.

Teza lui  Trump, conform căreia înfrângerea sa de către Joe Biden a fost cauzată de fraude electorale masive, a alimentat atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie, pentru care Trump a fost pus sub acuzare și ulterior achitat, dându-i cale liberă să candideze din nou.

La ce a dus „minciuna” răspândită de Trump

„Minciuna” răspândită de Trump alimentează, de asemenea, intențiile republicanilor de a restricționa votul pentru grupurile care înclină balanța în favoarea democraților și de a face astfel mai ușoară răsturnarea rezultatelor alegerilor.

În plus, deși nominalizații republicanilor la președinție au câștigat votul popular o singură dată începând cu 1988, Partidul Republican a înțesat Curtea Supremă cu judecători conservatori, care îi depășesc numeric pe liberali, votul lor fiind decisiv.

O serie de alți factori, inclusiv pandemia, au contribuit la diviziunea pe care Walter a studiat-o, notează The Guardian.

Nimeni nu vrea să creadă că democrația este în declin

Luna trecută, ea a postat pe Twitter următorul mesaj: „CIA are un grup de lucru special conceput pentru a încerca să prezică unde și când pot izbucni instabilitatea politică și un conflict, în orice colț al lumii. Dar pare că nimeni nu se uită la SUA. Asta înseamnă că suntem orbi la factorii de risc care apar rapid aici.”

”Cum începe un război civil”

Cartea în care Walter analizează acești factori de risc din SUA, intitulată ”How Civil Wars Start”, va fi publicată în ianuarie. Walter scrie: „Nimeni nu vrea să creadă că draga lor democrație se prăbușește sau că se îndreaptă spre război. Dar dacă ați fi un analist într-o țară străină, care observă atent evenimentele din America, în același mod în care le analizează pe cele din Ucraina, Coasta de Fildeș sau Venezuela, ați putea vedea condițiile care fac tot mai probabil un război civil”.

SUA, undeva între o democrație și un stat autocratic

Ea adaugă:  ”Astfel ați descoperi că Statele Unite, unde există o democrație fondată cu mai bine de două secole în urmă, au intrat pe un făgaș foarte periculos.”

Walter a ajuns la concluzia că SUA au trecut prin mai multe etape de „pre-insurgență” și „conflict incipient” și ar putea ca, odată cu revolta de la Capitoliu, să intre într-un „conflict deschis”.

O altă concluzie a sa este că SUA au devenit în prezent o „anocrație”, „undeva între o democrație și un stat autocratic”.

Walter nu este singura care vorbește despre problemele grave pe care le are democrația americană. Luna trecută, thinktank-ul Internațional IDEA, cu sediul în Suedia, a plasat SUA pe o listă de democrații „în scădere”, datorită unei „deteriorări vizibile”, care a început în 2019.