Peste 1.400 de tineri din România pot călători gratuit cu trenul în Europa prin programul DiscoverEU

Comisia Europeană oferă ocazia unor experiențe unice de călătorie pentru tinerii români, prin programul DiscoverEU, care va permite 1.475 de beneficiari să exploreze Europa călătorind gratuit cu trenul.

În cadrul acestei runde, tinerii născuți între 1 iulie 2005 și 30 iunie 2006, rezidenți într-un stat membru UE sau în țări asociate programului Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia), pot solicita unul dintre cele 35.500 de permise de călătorie puse la dispoziție. Perioada de înscriere este între 16 și 30 aprilie, iar tinerii eligibili pot accesa Portalul European pentru Tineret pentru a se înscrie.

Perioada de înscriere este 16 aprilie (ora 13:00, ora României) – 30 aprilie (ora 13:00, ora României). Pentru a beneficia de permisele de călătorie, tinerii eligibili trebuie să se înscrie accesând Portalul European pentru Tineret.

Pentru a intra în posesia unui permis gratuit de călătorie, ei trebuie să completeze corect formularul de înscriere, să răspundă la un quiz despre Uniunea Europeană și oportunități ale UE pentru tineri și la o întrebare care va facilita departajarea celor înscriși.

Câștigătorii pot călători individual sau în grup de până la cinci persoane

Începând cu această rundă, tinerii câștigători care optează pentru un permis flexibil vor avea posibilitatea de a rezerva gratuit până la 4 locuri de tren, prin intermediul sistemului online pus la dispoziție de contractantul oficial al Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă.

Câștigătorii vor putea călători în Europa individual sau în grup de până la 5 persoane, timp de până la 30 de zile, în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025.

Tinerii selectați vor beneficia și de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile. De asemenea, ei vor putea beneficia de pregătire înainte de plecare din partea Agenției Naționale Erasmus+, iar în timpul călătoriei pot avea ocazia să cunoască alți călători la întâlnirile de tip Meet-up organizate de Agențiile Naționale Erasmus+ din alte țări, se precizează într-un comunicat de presă.

De asemenea, participanții selectați devin automat ambasadori ai acțiunii DiscoverEU. Tinerii sunt încurajați să împărtășească experiențele de călătorie pe rețelele sociale, utilizând hashtagul #DiscoverEU. În plus, ei pot alege să susțină o prezentare în cadrul școlii sau al comunității locale din care fac parte.