Comisia Europeană confirmă un „moment istoric” odată cu primirea parţială a României şi Bulgariei în Spațiul Schengen

Europa doreşte România în Spațiul Schengen, un spaţiu esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene. Comisia Europeană aminteşte, într-un document publicat marţi, 16 aprilie, despre „măsura istorică” privind integrarea României şi Bulgariei începând cu data de 31 martie 2024.

Deocamdată, au fost eliminate doar controalele la frontierele aeriene şi maritime, subliniază Executivul european. Următorul pas este eliminarea controalelor şi la graniţele terestre din cele două ţări. Pentru asta, va fi nevoie de încă o decizie la nivelul Consiliului Uniunii Europene, se arată în raportul privind starea Spațiului Schengen.

Aşadar, astăzi, 16 aprilie, Comisia Europeană a emis un raport detaliat referitor la situația din Spațiul Schengen în 2023. Totodată, Comisia a conturat prioritățile pentru următorul an.

Conform raportului, regulile Schengen sunt în mare măsură respectate, însă se constată unele deficiențe în ceea ce privește aplicarea lor. De asemenea, documentul subliniază măsurile adoptate pentru extinderea Spațiului Schengen către Bulgaria și România, care au început cu eliminarea controalelor pe aeroporturi şi la graniţele maritime.

romania, bulgaria, schengen
România şi Bulgaria au fost primite parţial în Schengen la finalul lunii martie / SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru a renunța și la controalele la frontierele interne terestre cu Bulgaria și România, este necesară o decizie suplimentară din partea Consiliului UE, conform declarației de presă emisă de Executivul european.

Comisia subliniază importanţa pe care o are Spațiul Schengen pentru circa 450 de milioane de oameni.

„Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene”, notează raportul citat.

Spaţiul european de liberă circulaţie este cea mai căutată destinație din lume, potrivit cifrelor

A fost subliniată soliditatea pe care a menţinut-o Spațiul Schengen în 2023. A continuat să fie cea mai căutată destinație din lume, notează raportul. Au fost emise peste 10 milioane de vize Schengen, iar mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat acest spațiu, ajungând la 92% din nivelurile pre-pandemice din 2019.

Această tendință a avut un impact semnificativ asupra economiei UE. Turismul contribuie cu aproximativ 10% din PIB-ul Uniunii. Mai mult, acest sector creează locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de europeni.

Raportul menţionează şi anumite probleme care există la nivelul spaţiului european de liberă circulaţie. Se vorbeşte despre anumite lacune în materie de implementare, atunci când vine vorba despre Spațiul Schengen.

Este nevoie de:

  • un cadru legislativ consolidat, necesitând eforturi suplimentare pentru implementarea noilor măsuri, inclusiv în ceea ce privește cooperarea polițienească, pentru a elimina gradual controalele extinse la frontierele interne;
  • un cadru de guvernanță Schengen integrat, pentru care Comisia Europeană va continua să colaboreze strâns cu agențiile UE și statele membre, în vederea unei analize mai complete a datelor.