În plus, la costurile de împrumut care au atins maxime istorice în cazul Italiei şi Spaniei, se adaugă şi problemele din sectorul bancar, în contextul în care părţi importante ale economiei din zona euro sunt private de creditare. Lipsa de încredere în capacitatea liderilor politici de a-şi ţine datoriile în frâu, afectează şi principala strategie de salvare. Puterea Fondului european de Stabilitate Financiară venea de la garanţiile oferite de acţionarii săi. Însă pe fondul extinderii crizei în Franţa, Belgia, Olanda şi Austria, Fondul de salvare este, la rându-i, afectat de contagiune. Cu excepţia cazului în care nu se întâmplă ceva drastic, zona euro s-ar putea destrăma extrem de rapid, avertizează Wolfgang Munchau.

"Din punct de vedere tehnic, problema poate fi rezolvată chiar şi acum, dar opţiunile devin tot mai limitate. Banca Centrală Europeană trebuie să convină asupra unor măsuri, pe lângă cele care vizează creşterea pe termen scurt a lichidităţilor în sectorul bancar, iar zona euro are nevoie de o uniune fiscală, chiar dacă asta ar implica o pierdere parţială a suveranităţii naţionale", spune Munchau. El spune că în cazul în care la următoarea întâlnire a Summitului european, programată pe 9 decembrie, se va ajunge la un acord, zona euro va supravieţui. În caz contrar, există riscul unui colaps violent.
Însă analistul pune la îndoială capacitatea liderilor europeni de a ajunge la o înţelegere.
"Cu fiecare săptămână care trece, costul politic şi financiar al soluţionării crizei devine tot mai mare. Săptămâna trecută, Angela Merkel încă excludea ideea creării unor euroobligaţiuni. Comisia Europeană a reuşit, însă, cumva, să schimbe natura dezbaterii. Merkel poate obţine o uniune fiscală, dar în schimb va trebui să accepte euroobligaţiunile. Dacă ambele variante sunt acceptate, problema e rezolvată. Este prima soluţie inteligentă pe care am văzut-o de la izbucnirea crizei. Dar nu sunt pe deplin convins de capacitatea Consiliului European de a ajunge la un astfel de acord ţinând cont de rezultatele din trecut. Desigur, va veni cu o idee, pe care o va prezenta ca făcând parte dintr-un pachet de măsuri, aşa cum face întotdeauna. Numai că efectul acestor soluţii este scurt. După Summitul trecut, când a fost prezentată soluţia unui Fond european de Stabilitate Financiară, entuziasmul de pe pieţele financiare a dispărut după 48 de ore. Licitaţia dezastruoasă de obligaţiuni a Italiei ne spune că timpul se scurge. Zona euro mai are cel mult zece zile", îşi încheie Munchau comentariul din Financial Times.