Deși nu sunt permise de regulament în închisori, prezența telefoanelor mobile și a smartphone-urilor ascunse cu atenție de prizonieri nu este cu siguranță o noutate. În primul trimestru al anului 2019, de exemplu, în timpul inspecțiilor au fost găsite peste 300 de telefoane mobile, aproximativ două pentru fiecare instituție. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că pe rețelele de socializare apar câteva video-uri realizate direct în penitenciare.

Ultimul exemplu a avut loc în luna mai

Ultimul exemplu italian a avut loc în luna mai a acestui an la Avellino, unde câţiva prizonieri închiși în secția de înaltă securitate a închisorii din Campania – unde sunt găzduiți și camorriştii – au filmat câteva fragmente din viața lor în închisoare, pe fundalul unei melodii neomodice și le-au urcat pe TikTok. Uniunea poliției penitenciarelor se teme de mai mulţi ani de zile de riscul ca toate aceste telefoane mobile să fie utilizate, în special de către exponenții crimei organizate, pentru a continua să comită  alte infracțiuni, notează publicația italiană La Stampa.

Cu toate acestea, smartphone-urile, rețelele sociale și, mai ales TikTok, sunt utilizate din ce în ce mai mult de prizonieri din întreaga lume şi în scopuri care nu au nicio legătură cu criminalitatea. Pentru a realiza acest lucru, e destul să intraţi chiar pe TikTok și să urmăriţi hashtag-uri precum #prison și #prisonlife unde, între dansuri sincronizate realizate direct în celulă și video-uri care arată cum realizarea unui încălzitor de apă improvizat, iese în evidență un fragment din viața de zi cu zi din spatele gratiilor.

TikTok, metoda pentru a scoate la iveală viața în închisoare

Un aspect din cotidian care-i intrigă pe utilizatorii rețelelor de socializare, deoarece arată o lume care este ascunsă de ochii societății. Platforma TikTok nu este utilizată doar în scopuri ludice, ci și pentru a denunța ceea ce se întâmplă în interiorul instituțiilor penitenciare: printre celulele supraaglomerate, dușurile sparte, lipsa săpunului pentru spălarea mâinilor în situații de urgență Covid-19 și multe altele. „Viața persoanelor încarcerate este adesea ascunsă publicului”, spune Wired. „Însă pe TikTok, în mijlocul unei presiuni istorice pentru reformarea justiției penale, aceste filmuleţe devin virale.”