Când primesc pensionarii deciziile privind pensiile recalculate?

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut public momentul așteptat de mulți pensionari: când vor primi plicurile conținând noile pensii recalculate. Oficialul a precizat că aceste decizii vor ajunge la pensionari începând cu finalul lunii mai și vor continua să fie distribuite preponderent în lunile iunie-august.

Deciziile de recalculare vor ajunge efectiv la pensionari în această perioadă, astfel încât să fie înainte de luna septembrie, care reprezintă al doilea moment major al pensiilor. Primul a fost 1 ianuarie, când am avut majorarea cu 13,8, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Aceste recalculări sunt așteptate cu interes de către peste 3 milioane de români, care urmează să beneficieze de pensii mai mari în urma acestor modificări. Luna septembrie marchează un moment crucial în calendarul pensionarilor, când noile sume recalculate vor intra în vigoare și vor fi distribuite către beneficiarii acestor drepturi sociale.

Simona Bucura Oprescu precizează că adeverințele pot fi depuse și după data de 1 septembrie

Începând cu luna septembrie, pensionarii vor beneficia de o majorare a pensiilor, care vine după indexarea acestora cu 13,8% din 1 ianuarie 2024.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat anterior termenul limită până la care pensionarii pot depune documentele suplimentare pentru recalcularea pensiilor, astfel încât niciunul dintre aceștia să nu piardă sumele care le revin.

„Din septembrie încolo, pensionarii mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât niciunul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept”, a declarat aceasta.

Ea a subliniat că aceștia mai au încă șase luni la dispoziție începând cu data de 1 septembrie pentru a aduce adeverințe.

Ultimele date de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată că un număr de 4.756.438 de pensionari era înregistrat în februarie 2024 în România. Cifra este cu 3.273 persoane mai mică în comparație cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.246 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.813257 de persoane, dintre care 2.190.857 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.503 de lei.