Recesiunea economică a făcut ca referirea la aşa-numita regiune a „Europei de Est” să fie şi mai incorectă, deoarece acest concept nu a fost niciodată unul coerent, iar acum devine chiar dăunător, comentează The Economist, în ediţia electronică.

„Europa de Est” este o ciudăţenie geografică ce include Cehia (situată în centrul continentului) dar nu Grecia sau Cipru (care se spune că aparţin Europei „occidentale” dar de fapt se află în sud-estul îndepărtat). Nici din punct de vedere istoric lucrurile nu sunt mai corecte: regiunea cuprinde ţări (ca Ucraina), care s-au aflat sub dominaţie sovietică timp de decenii şi ţări (ca Albania, spre exemplu) care au avut doar un contact limitat cu fosta Uniune Sovietică. Unele dintre aceste ţări au avut economii planificate complet de stat, iar altele au avut propriile versiuni de comunism.

Mai multe diferenţe decât asemănări

Devenită incorectă încă din 1989, eticheta şi-a pierdut semnificaţia pentru că economiile acestor ţări au evoluat diferit după căderea comunismului. Cele aproape 30 de ţări care cândva, fie sub propria denumire, fie aparţinând altor structuri, au fost etichetate drept „comuniste” prezintă acum mai multe elemente care le diferenţiază decât similitudini. Totuşi, denumirea de „Europa de Est” sugerează nu numai o soartă comună sub un regim totalitar, ci şi toate elementele negative pe care acesta din urmă le presupune: atunci o istorie zbuciumată, acum guvernare deficitară şi sărăcie din punct de vedere economic.

Cea mai gravă criză din Europa este în Islanda

Criza economică a arătat cât de dezonorant este acest lucru. Temerile privind o „contagiere” de pe urma crizei bancare din Letonia au generat o creştere a primelor de risc la nivelul unor economii altfel solide precum cele din Polonia şi Cehia – o greşeală bazată pe modul cum unii outsideri au perceput temerile altor outsideri. În realitate, cea mai gravă criză financiară a continentului este în Islanda, iar cele mai mari deficite bugetare prognozate de Uniunea Europeană în acest an nu sunt pentru ţări din „estul” fost comunist, ci pentru Marea Britanie şi Grecia. Noul Guvern de la Atena se aşteaptă la un deficit de cel puţin 12,7 la sută din PIB şi posibil chiar de 14,5 la sută.

Noii intraţi în UE stau mai bine

Niciuna dintre cele zece ţări „estice” care au aderat la UE nu are o situaţie atât de gravă. Slovenia şi Cehia au atins nivelul de trai al Portugaliei, cea mai săracă ţară din tabăra „occidentală”. Niciuna nu a fost afectată atât de grav de recesiunea economică. Unele dintre ţările foste comuniste au acum ratinguri de creditare mai bune decât vechile state membre ale UE şi pot obţine împrumuturi în condiţii mai avantajoase. Alături de Slovacia, Slovenia a adoptat moneda euro, pe care Suedia, Danemarca şi Marea Britanie nu o au. Estonia este una dintre mai puţin corupte ţări ale Europei, devansând cu uşurinţă state membre fondatoare ale UE precum Italia.

SURSA:Mediafax