Acest premiu a fost acordat pentru activitatea ministrului Gheorghe Ialomiţianu care a obtinut rezultate semnificative în implementarea reformelor structurale, menţinerea sustenabilităţii fiscale şi a legislaţiei fiscale. Aceste realizări au fost importante în ceea ce priveşte creşterea încrederii în climatul investiţional din România, informează un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit revistei The Banker, Guvernul a încheiat cu succes programul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în martie 2011 fără să tragă tranşa finală de 1 miliard de euro din finanţare şi a semnat un nou acord stand-by de tip preventiv în valoare de 3,5 miliarde euro. "România nu intenţionează să tragă nici un fel de fonduri în cadrul acestui acord care este proiectat să întărească încrederea investitorilor", se mai arată în comunicatul MFP.

Prima emisiune de eurobonduri de la venirea crizei

De asemenea, editorii The Bankers subliniază faptul că România s-a reîntors, în iunie 2011, pe piaţa eurobondurilor pentru prima dată de la începutul crizei financiare, cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro care a avut un preţ înăuntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole. Totodată, este punctat si faptul că în luna iulie agentia de rating Fitch a crescut ratingul suveran al României la nivelul recomandat pentru investiţii, într-un moment când unele ratinguri suverane din zona euro se îndreptau în direcţia opusă.

"Cel mai important obiectiv pe care l-am impus la Ministerul Finanţelor Publice, dar de asemenea şi la nivelul întregului guvern, a fost să ne îndeplinim angajamentele convenite cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ceea ce ne-a facut să recâştigăm încrederea pe pieţele financiare internă şi internaţionale", a declarat Gheorghe Ialomiţianu, într-un interviu acordat revistei The Banker.

S-au alocat fonduri pentru stimularea creşterii economice, în special prin investiţii în proiecte de infrastructură care au potenţialul de a genera noi locuri de muncă şi prin furnizarea de garanţii pentru împrumuturile de la bănci, sustine respectiva publicatie. Următorii paşi în procesul de reformă se concentrează pe întreprinderile de stat şi sectorul sănătăţii.