Testarea de COVID va putea fi realizată în farmacii

Ministrul Sănătății subliniază că testarea realizată în farmacii se va putea face la un preţ scăzut. Totuși, în momentul de față negocierile sunt în curs.

„Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă.

Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a explicat Vlad Voiculescu.

Noul mod de calcul al ratei incidenţei cazurilor noi de COVID

De asemenea, Voiculescu a declarat și că noul mod de calcul al ratei incidenţei cazurilor noi de COVID este „foarte simplu”.

„Eu o să prezint modul de calcul al incidenţei, după care vă invit să adresaţi întrebări către domnul doctor Arafat. E foarte simplu modul de calcul al incidenţei. Este de asemenea la 14 zile, de asta indicatorul se numeşte ‘incidenţa la 14 zile’, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă şi asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate.

Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximaţie, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un judeţ sau altul. E atât de simplu! Iar diferenţa, aşa cum cred că am explicat şi eu pe contul meu de Facebook, ieri, a explicat şi domnul premier astăzi, diferenţa nu este fenomenală, diferenţa este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental.

Dacă ne uităm la săptămâna aceasta, diferenţa este cam de două zile”, a explicat Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea