„Lansăm un apel companiilor de media sociale să facă tot ce este necesar pentru a împiedica difuzarea de conţinut terorist pe internet”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferinţă de presă.

„Dacă va fi necesar, suntem pregătiţi să adoptăm o legislaţie adaptată”, a afirmat el la finalul unei sesiuni de discuţii cu liderii Celor 28, reuniţi la Bruxelles pentru un summit de două zile.

Această posibilitate de a legifera la nivel european a fost adăugată în concluziile summitului, după ce nu figura în versiunile pregătitoare.

UE cere firmelor în cauză „să dezvolte noi instrumente pentru a detecta şi elimina automat acest conţinut”, a explicat Donald Tusk.

De asemenea, liderii UE au cerut „să rezolve provocările pe care le ridică sistemele ce le permit teroriştilor să comunice prin mijloace la care autorităţile competente nu au acces, inclusiv criptarea de la un capăt la celălalt”.

Ei au solicitat „accesul efectiv la dovezile electronice” pentru a lupta împotriva terorismului şi criminalităţii, făcând ecou solicitărilor repetate ale Berlinului, Parisului şi Londrei.

Franţa şi Germania s-au pronunţat de mai multe ori în favoarea unui cadru juridic european pentru reţelele de telecomunicaţii criptate, inclusiv serviciile de mesagerie de pe alte continente.

„Deschiderea posibilităţii de a legifera pe plan european este un progres de care sunt absolut mulţumit”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron.

La rândul său, premierul britanic, Theresa May, a insistat pe această temă, fiind de părere că „trebuie făcute presiuni asupra companiilor pentru ca acestea să acţioneze”.

În mai 2016, patru platforme de media sociale (Facebook, Twitter, YouTube şi Microsoft) au semnat un „cod de conduită” în care s-au angajat pe lângă Comisia Europeană să lupte împotriva incitărilor la ură difuzate on-line în Europa. AGERPRES