Teroarea aeriană rusă târăște Iranul și Israelul în conflict

Viktoria, în vârstă de 34 de ani, însărcinată în șase luni, și partenerul ei, Bohdan, de aceeași vârstă, erau acasă, în cartierul Șevcenkivskii, când una dintre cele cinci drone care au trecut de barierele de apărare antiaeriană s-a lovit de blocul lor, ucigându-i.

Alte două persoane au murit, iar 19 au fost salvate în viată de sub dărâmături. La exact o săptămână după cel mai mare atac asupra orașului de la începutul invaziei, atunci cu rachete de croazieră și drone, noul val de teroare nu s-a limitat la capitală. În oraşul Sumî, în nord-est, alți patru civili s-au alăturat listei morților, notează César Avó într-un articol realizat pentru dn.pt

Rușii au folosit în cursul zilei un total 43 de aparate aeriene fără pilot

În cursul zilei, rușii au folosit în total 43 de aparate aeriene fără pilot, potrivit Statului Major ucrainean, dintre care 37 au fost doborâte, dar și atacuri aeriene convenționale, nu doar în zone rezidențiale, ci și în infrastructuri precum substațiile electrice din nordul și din centrul țării, sau în depozite de ulei de floarea soarelui, ca în Mîkolaiv, în sud. Seara, mai multe drone au atacat Brovari și Borispil, în împrejurimile capitalei.

„Rusia și Iranul se unesc pentru a răspândi teroarea și moartea”, a reacționat ministrul apărării ucrainean. „Democraţiile și cele mai strălucite minți ale lumii trebuie să se unească faţă de aceste atacuri și să învingă răul”, a declarat Oleksi Reznikov.

În același sens, consilierul președintelui Volodimir Zelenski a arătat cu degetul „spre concesiile făcute totalitarismului” și Teheranului. „Iranul este răspunzător pentru uciderea ucrainenilor. Țara care își asuprește propriul popor le dă acum arme monștrilor ruși pentru execuții în masă în inima Europei”, a scris Mihailo Podoliak, care a susţinut expulzarea Rusiei din G-20.

În timpul unei reuniuni a șefilor diplomației din UE, care a avut loc în Luxemburg, ministrul de externe ucrainean, care a participat prin videoconferință (și într-un adăpost aerian de la Kiev), le-a cerut colegilor europeni să instituie sancțiuni la adresa iranienilor.

„Răbdarea s-a epuizat. Am ascultat multă vreme diverse explicații și argumente, dar este imposibil să ascundem adevărul. Și acest adevăr a zburat în casele orașului Kiev. A sosit momentul să aplicăm sancțiuni împotriva Iranului pentru livrarea de arme Federației Ruse”, a declarat Dmitro Kuleba.

De la reuniunea ministerială a rezultat decizia Bruxelles-ului de a sponsoriza un program de pregătire al armatei ucrainene din care Portugalia va face parte.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că UE va căuta mai întâi „dovezi concrete” ale implicării iraniene. Asta în ziua în care Bruxelles-ul a aplicat sancțiuni unor înalți funcţionari ai regimului teocratic, precum și poliției moralei, paramilitarilor Basij și diviziei cibernetice a Gărzilor Revoluționare.

La sfârșitul lunii august, serviciile de informații occidentale au identificat achiziționarea de către Moscova de drone iraniene, iar mai recent Zelenski a afirmat că Moscova a comandat 2.400 de drone. Există două modele: Shahed-136 (Geran-2 pentru ruși), care este prin definiție de unică folosință, deoarece transportă o încărcătură explozivă care este detonată la impact; și Mohajer-6, comparabilă cu Bayraktarul TB-2 turcesc, folosită de Kiev.

Teheranul neagă în mod repetat tranzacţia

„Nu livrăm arme niciuneia dintre țările aflate în conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

Întrucât forțele armate rusești dispun de un număr din ce în ce mai mic de muniții ghidate de precizie și având în vedere că țara nu mai poate produce din cauza lipsei de componente electronice ca urmare a sancțiunilor, Moscova ar fi ajuns la un acord cu Teheranul nu doar pentru o nouă livrare a celor două modele de drone, dar și de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Potrivit Washington Post, informația, împărtășită între serviciile americane și ucrainene, arată că acordul ar fi fost încheiat în urmă cu o lună, odată cu vizita unui oficial iranian la Moscova.

Primul transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar va veni în curând, acestea având o rază de acțiune de 300 și, respectiv, 700 de kilometri. Se speculează că, în schimb, dacă Rusia va putea ajuta Iranul să-şi accelereze programul nuclear.

În fața acestei știri, un ministru israelian a lăsat la o parte neutralitatea și tăcerea

„Nu mai există nicio îndoială cu privire la poziția Israelului în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a declarat Nachman Shai, ministrul pentru Diaspora. Guvernul israelian a menținut un acord cu Moscova pentru utilizarea spațiului aerian din Siria și pentru atacarea pozițiile unor grupări iraniene. Kievul a cerut Tel Avivului sprijin militar, iar acum câteva săptămâni Zelenski a deplâns faptul că a primit „zero”.

Israelul ar putea livra sistemul Iron Dome pentru apărarea de drone și de rachete, sau Arrow-3 capabil să intercepteze rachete balistice. Dar, deocamdată, Israelul oferă „informații de bază” despre dronele iraniene, în timp ce o companie de securitate israeliană va furniza imagini prin satelit ale pozițiilor militare ruse.

Confruntat cu posibilitatea ca statul evreu să le livreze arme ucrainenilor, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a afirmat că acest lucru ar „distruge toate relațiile diplomatice dintre țări”.