Interzicerea TikTok în SUA. Trump ar putea prelungi iar termenul impus ByteDance pentru vânzarea activelor

Președintele american Donald Trump a anunțat că ar putea prelungi termenul-limită de 19 iunie impus companiei chineze ByteDance pentru vânzarea activelor TikTok din Statele Unite, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la acea dată, potrivit Reuters.

Într-un interviu difuzat duminică la emisiunea „Meet the Press with Kristen Welker” de la NBC News, Trump a declarat că ar fi dispus să prelungească termenul, afirmând că își dorește ca procesul să fie finalizat.

„Aş face-o… Aş vrea să văd că se finalizează”, a afirmat Donald Trump.

El a menționat că are „o slăbiciune” pentru TikTok, aplicația contribuind la câștigarea sprijinului tinerilor alegători în alegerile prezidențiale din 2024.

Referindu-se la platforma video, liderul american a spus că aceasta este foarte interesantă și că va fi protejată.

„TikTok este – este foarte interesant, dar va fi protejat”, a mai spus Donald Trump în interviul respectiv.

Luptă în Statele Unite pentru posibila achiziționare a aplicației chineze

Compania chineză ByteDance trebuie să-și vândă operațiunile TikTok din Statele Unite, iar tot mai multe companii își exprimă interesul pentru preluarea popularei aplicații.

Printre numele vehiculate în urmă cu câteva săptămâni s-au aflat Oracle și Microsoft, însă au apărut apoi și noi competitori surpriză.

Potrivit New York Times și Wall Street Journal, Amazon s-ar fi alăturat pe ultima sută de metri listei potențialilor cumpărători, însă analiștii consideră că oferta gigantului este puțin probabil să fie luată în serios.

Un alt jucător neașteptat este AppLovin, companie de tehnologie specializată în monetizarea aplicațiilor mobile și dezvoltarea de jocuri video, cu o capitalizare de piață de 100 de miliarde de dolari.

Surse citate de presă susțin că oferta AppLovin ar fi susținută de magnatul cazinourilor Steve Wynn, iar unii analiști văd în această firmă „viitorul TikTok”, datorită expertizei în inteligență artificială și colectarea de date.

Oracle și Microsoft ar putea licita și ele. Președintele Xi Jinping trebuie însă să-și dea și el acordul

Oracle rămâne un candidat important, cu un istoric de colaborare cu ByteDance și o posibilă alianță cu fondul Blackstone. Fondatorul Oracle, Larry Ellison, este cunoscut ca un apropiat al fostului președinte Trump. Alte fonduri de investiții mari, precum Andreessen Horowitz și Silver Lake, și-au exprimat, de asemenea, interesul pentru achiziție.

În joc rămâne și Microsoft, care în 2020 ar fi oferit 40 de miliarde de dolari pentru TikTok. Potrivit CNN, numele companiei a reapărut în discuții la începutul anului 2025, în urma unor declarații făcute de Trump.

Totuși, vânzarea nu depinde doar de voința părții americane. Propunerea de achiziție trebuie aprobată și de președintele chinez Xi Jinping.

Deși Beijingul a refuzat în trecut să accepte transferul unei tehnologii atât de avansate către o firmă americană, semnale recente indică o posibilă deschidere către un acord, în contextul unor negocieri economice mai ample. Decizia Chinei ar putea fi influențată și de noile tarife vamale decise de Trump.