Exclava rusească este înconjurată de Polonia şi de Lituania, două state membre NATO. Kaliningrad este mai aproape de Berlin şi de Praga decat de Moscova sau St. Petersburg.

Până în 1945, Kaliningrad se numea Königsberg şi era fosta capitala a Prusiei de Est. Kaliningrad a fost capitala Ordinului Teutonic, apoi a Principatului Prusiei (din 1701, regat). În 1772 devine centru administrativ al provinciei Prusia Orientală din cadrul Regatului Prusiei. În pofida faptului că, din 1648, capitala Prusiei a fost, de facto, la Berlin, Königsbergul a rămas locul de încoronare al regilor Prusiei până în 1918.

La 2 august 1945 orașul și partea de nord a Prusiei Orientale au fost atribuite URSS. Inițial, s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componența Federației Ruse. Populația germană din oraș a fost expatriată în Germania, între 1945 și 1947, orașul fiind populat cu etnici ruși. Tot în 1946 orașul a fost denumit "Kaliningrad", în amintirea lui Mihail Kalinin, un apropiat al lui Stalin.

În perioada sovietică orașul a fost o importantă bază militară. Astăzi aceasta exclavă are o valoare enormă pentru Moscova. Kaliningrad înseamnă astăzi pentru Kremlin unul dintre cele trei fronturi pentru militarizare, iar Rusia a detaşat acolo rachete cu focoase nucleare.