Institutul Național de Statistică a venit cu cifre neașteptate pentru luna martie. Pandemia de coronavirus a lovit crunt România, dar acest lucru pare să nu se vadă și în statistici.

Cifrele care dau totul peste cap

Cifrele INSP dau totul peste cap. În martie 2020 au murit mai puțini oameni comparativ cu luna martie a anului trecut. Totuși, pare explicabil. Față de luna martie a anului trecut au avut loc mult mai puține accidente pe șosele de exemplu pentru că oamenii au stat baricadați în propriile case obligați de restricțiile impuse de autorități.

În spațiul public au apărut mai multe opinii care încearcă să minimalizeze efectele coronavirusului. Decesele sunt prezentate într-o cheie conspirativă, pe ideea că anul trecut, când nu era pandemie, au murit mai mulți români decât anul acesta. Cifrele asta spun, dar decesele au scăzut și din cauza faptului că libertatea de mișcare a fost practic oprită.

Institutul Național de Statistică precizează că în lunile februarie și martie 2020 numărul total al deceselor înregistrate în România este în mediile anilor anteriori.

Numărul persoanelor care au decedat în luna februarie 2020 a fost de 21.699, cu 411 mai mic faţă de luna februarie 2019. În luna martie 2020 s-au înregistrat în total în România 22.591 de decese, cu 298 mai puține faţă de luna martie 2019.

Cei 22.591 de români care au murit în martie anul acesta sunt cei mai puțini din ultimul deceniu, excepție făcând doar, la diferență de câteva cazuri, martie 2017.