Aproximativ 57,25 miliarde de lei au fost investiți în economia națională a României în primele 6 luni ale anului 2022. Investițiile nete sunt în scădere cu 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată, vineri, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada de referinţă, scăderea a fost consemnată în cazul elementelor de structură alte cheltuieli (-15,4%) şi al utilajelor (inclusiv mijloace de transport) – minus 4,6%. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere cu 3,3% a investiţiilor nete la elementul de structură lucrări de construcţii noi.

În trimestrul al doilea al anului 2022 investițiile nete au scăzut cu 1,4%

În trimestrul II al anului 2022 investiţiile nete realizate în economia naţională au fost de 33,019 miliarde de lei, în scădere cu 1,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată sursa citată.

Scăderea a fost determinată, pe elementele de structură, la alte cheltuieli (-16%) şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) – de minus 7,6%. În schimb, creştere s-a consemnat doar în cazul lucrărilor de construcţii noi, respectiv cu 3,3%, se arată în datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Investițiile în infrastructura verde și cea digitală vor asigura creșterea economică a României

Banca Mondială a prezentat un raport prin care arată că reformele susţinute de investiţii în infrastructura verde şi cea digitală precum şi în capitalul uman pot majora creşterea economică potenţială a României, până la o medie de 5,2% în perioada 2022 – 2030.

Conform datelor prezentate în raport, investiţiile mari însoţite de reforme precum: îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, integrarea forţei de muncă migratoare, eficientizarea instituţiilor şi îmbunătăţirea rezultatelor din educaţie ar permite Poloniei şi Romaniei ca până la finele acestui deceniu (2022-2030) să înregistreze o creştere economică potenţială mai mare decât în deceniul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Aceste reforme ar duce creşterea economică, în perioada 2022 – 2030, la 5,2% în România. Implementarea acestor reforme ar contracara impactul negativ generat de criza pandemică şi războiul din Ucraina.

Raportul Economic Periodic (EU Regular Economic Report) publicat în luna iulie 2022 de Banca Mondială arată că după o contracţie de 5,9% în 2020, economia regiunii EU27 şi-a revenit în 2021, când a înregistrat un avans de 5,3%, aceasta fiind cea mai puternică redresare economică a regiunii până în prezent. Însă, cele două şocuri consecutive recente riscă să încetinească redresarea ţărilor din UE. Reforme cheie sunt necesare pentru o creştere inclusivă şi sustenabilă în aceste vremuri pline de provocări, se arată în raportul economic.